Interviu la început de an 2016 cu primarul Mangaliei, Radu Cristian

0
1323

cristian_radu

Redacția ziarului online MangaliaNews.ro a realizat recent un interviu cu primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian. I-am adresat întrebările cele mai “fierbinți”, preluate din mesajele primite pe adresa redactiei, sau din comentariile postate pe rețelele de socializare. Vă prezentăm în cele ce urmează întrebările noastre și răspunsurile primite de la edilul Mangaliei.

Reporter: Cum a fost anul 2015, din punctul de vedere al administratiei publice locale a municipiului Mangalia?

Radu Cristian: Anul 2015 a fost unul bogat în evenimente şi proiecte administrative. După părerea mea, cele mai importante sunt proiectele cu finanţare europeană şi programul de reamenajare a spaţiilor verzi. Aici se şi văd rezultate concrete. La proiectele europene am lucrat, practic, contratimp, pentru a reuşi să obţinem finanţare pe exerciţiul bugetar european 2007-2013. Documentaţia a fost extrem de stufoasă şi am avut un termen limită, dar în cele din urmă am reuşit.

Rep.: Ce proiecte aţi făcut cu bani europeni, în ultimii trei ani?

R.C.: În primul rând, în 2012, după ce am ajuns la Primărie, am găsit prin sertarele instituţiei documentaţia nefinalizată a proiectului Clubului Nautic Callatis. Colegii mei au făcut eforturi pentru a finaliza toate actele necesare, eu am făcut demersuri la nivel guvernamental pentru evaluarea şi verificarea documentaţiei, iar construcţia propriu-zisă a fost realizată într-un timp record, pe ultima sută de metri, în 2013. Dacă mai întârziam puţin, pierdeam banii europeni. Apropo de asta, proiectul a prevăzut şi achiziţionarea unei ambarcaţiuni, tot pe bani europeni. Consilierii PSD, care acum se opun proiectelor europene, au aruncat atunci zvonuri prin oraş că mi-am luat eu barcă pe bani publici. Ca să vedeţi unde se poate ajunge cu dezinformările…

Rep: Dincolo de disputele politice cu aleşii locali, ce ne puteţi spune despre celelalte proiecte cu bani europeni?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

R.C.: Faleza Neptun şi zona “La steaguri” au fost modernizate cu fonduri UE. În Saturn, Jupiter şi Neptun am construit Centre de informare turistică tot cu finanţare europeană. În această perioadă, lucrăm la reabilitarea Aleii Teilor (vechea faleză a oraşului) şi la parcul Evergreen, care va fi amenajat pe locul fostei staţii de betoane COMCM. Ambele proiecte au fost începute cu bani europeni şi sperăm că vor fi finalizate în acelaşi mod. În doi ani, am reuşit să aducem în Mangalia aproape 20 de milioane de euro, fonduri europene pentru dezvoltarea oraşului nostru.

Rep.: Am văzut că Primăria Mangalia a primit zilele trecute o distincţie pentru absorbţia fondurilor europene.

R.C.: Într-adevăr, Mangalia se numără printre primele trei localităţi din judeţul Constanţa, cu cel mai mare grad de absorbţie a fondurilor UE. Este, în primul rând, meritul colegilor mei, cărora le mulţumesc că au muncit constant şi eficient la aceste proiecte. Totuşi, este păcat că unii consilieri blochează în continuare investiţiile în dezvoltarea oraşului, doar din motive electorale. Nu vor să înţeleagă că parcul Evergreen, de exemplu, nu este al meu sau al lor. Este un bun public, al întregului oraş, iar de el se vor bucura multe generaţii de acum înainte. De aceea, eu vreau să asigur cetăţenii Mangaliei că voi face tot ce depinde de mine pentru a finaliza aceste proiecte, care vor schimba radical faţa oraşului.

Rep: Din câte se poate observa, ați început reamenajarea spaţiilor verzi din oraș. Continuaţi acest proiect?

R.C.: Sigur că da. La început, reamenajarea spaţiilor verzi nu a fost privită cu ochi buni de populaţie. Oamenii au fost reticenţi, dar când au văzut ce se ascundea în acei boscheţi, de la animale moarte, până la şerpi şi, mai ales, după ce au văzut cum s-au aerisit terenurile din faţa blocurilor, cu gazon, plante şi copaci, toţi şi-au schimbat părerile. Acum lumea apreciază activităţile Primăriei, în acest sens. Anul trecut, ne-am ocupat de arterele principale, iar din primăvară intrăm pe aleile secundare, printre blocuri.

Rep.: Aţi plantat şi copaci tineri pe aceste spaţii verzi. Ce specii? Cum s-a lucrat efectiv? 

R.C.: Aşa este, am plantat câteva sute de arbori, printre care mesteacăn, salcâm, platan, frasin, arţar şi tei. Programul de reamenajare a spaţiilor verzi este unul complex şi etapizat: mai întâi am curăţat terenul, apoi am montat sistemele de irigaţii, am plantat gazon, iar ulterior copaci, în funcţie de recomandările specialiştilor. Nu am făcut după ureche, ca înainte de 2012, când se cheltuiau sute de mii de euro din bugetul local pe panseluţe plantate de câteva ori pe an, că nu ştia nimeni când se usucă.

Rep.: Care au fost necazurile, neîmplinirile anului 2015?

R.C.: Sunt multe proiecte începute şi aflate în diferite stadii de execuţie. De exemplu, monitorizarea video a oraşului. Mai avem nevoie de câteva avize de la Enel pentru a putea pune în funcţiune camerele de supraveghere. Sper ca într-o lună de zile, acestea să fie funcţionale. De aici derivă siguranţa cetăţeanului. Avem în continuare probleme la acest capitol, în special cu spargerile de locuinţe. Odată cu monitorizarea video, acest fenomen se va diminua, dar este nevoie şi de mai mulţi poliţişti pe străzi, lucru care depinde în special de Poliţia Naţională. Am făcut demersuri la Ministerul de Interne şi voi insista astfel încât pe străzile Mangaliei să patruleze mai multe echipaje de oameni ai legii.

Rep.: Despre străzile Mangaliei, ce părere aveţi?

R.C. Nu una foarte bună. Înainte de 2012, s-au băgat milioane de euro în asfaltare, iar după un singur an, toate străzile s-au umplut de gropi. În plus, în ultimii trei ani, în tot oraşul s-au săpat şanţuri pentru reţelele de gaze şi nu am putut asfalta. Toamna trecută, la cererea Primăriei, CNANDR a asfaltat Şoseaua Constanţei şi strada Portului (DN 39). Anul acesta, vom atrage bani europeni pentru asfaltarea tuturor străzilor, dar şi pentru modernizarea iluminatului public. Deocamdată, cum dă firul ierbii, vom plomba gropile apărute în timpul iernii şi vom continua lucrările la trotuare, în funcţie de alocările bugetare.

Rep.: Ce măsuri de protecţie socială a luat Primăria, în 2015?

R.C.: Am continuat programul de vacanţe gratuite pentru elevii cu medii mari, iar din 2016 vom acorda mai multe tipuri de burse. Pe lângă pachetele cu alimente pentru cei cu venituri reduse, oferim recompense financiare, lunare, seniorilor oraşului. De la 1 ianuarie, vor fi reîncadraţi la Serviciul Social însoţitorii persoanelor cu handicap. Să nu uităm, totodată, transportul gratuit pentru elevi şi profesori.

Rep.: Dar pentru tinerii Mangaliei, nu aveţi niciun proiect concret?

R.C.: Cu siguranţă ne gândim şi la ei. După trei ani de demersuri la Guvern, Primăria a preluat, recent, de la RADEF, Grădina de vară “Farul” şi cinematograful “Pescăruş”. Am dispus realizarea unor expertize tehnice pentru a stabili dacă mai putem reabilita clădirea cinematografului, sau trebuie construită alta. Oricum, acolo va fi tot cinematograf şi dorim o tehnologie 3D, iar grădina de vară “Farul” va fi redată publicului, după ce va fi reabilitată cu fonduri UE. Tot pentru tineri, în această primăvară, vor începe lucrările la câteva imobile ANL, iar Primăria va repartiza loturi de case.

Rep.: Mai avem probleme cu încălzirea, în această iarnă?

R.C.: Dar, nici în anii trecuţi nu au mai fost probleme. După ce am preluat mandatul de primar, în 2012, rezolvarea situaţiei cu încălzirea a fost principalul meu obiectiv. Am racordat oraşul la reţeaua de gaze naturale, iar acum preţul gigacaloriei este unul dintre cele mai mici din ţară. Din 2016, familiile defavorizate de la blocuri şi case vor primi noi ajutoare pentru încălzire, pe lângă cele de la Guvern. De asemenea, blocurile cu sobe au fost racordate la reţeaua de gaze, la fel spitalul şi unităţile de învăţământ (unde lucrările se termină luna aceasta). Practic, am scăpat oraşul de acel combustibil lichid uşor, care era scump şi poluant. Anul acesta, vom primi bani europeni pentru contorizarea individuală a celor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, dar şi pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a reţelei de distribuţie, astfel încât costurile să scadă simţitor, iarna următoare.

Rep.: Oamenii vor un obor modern, lucru care încă nu s-a realizat la Mangalia.

R.C.: Încă nu s-a realizat pentru că nu s-a putut, din punct de vedere juridic. Când am ajuns la Primărie, în 2012, am găsit un obor făcut doar pe hârtie, de fostul primar din 2006. Adică, în acte apărea că Mangalia are obor, dar pe teren nu era nimic. Dosarul a ajuns în instanţă şi abia acum, recent, am putut demara procedurile pentru amenajarea unui obor real şi pe teren, nu doar în acte. În lunile următoare vom demara lucrările, după finalizarea procedurilor legale.

Rep.: Cum a evoluat turismul în sudul litoralului, pe parcursul ultimilor trei ani?

R.C.: Aşa cum precizează şi statisticile oficiale, în staţiunile Mangaliei, turismul s-a dezvoltat într-un ritm susţinut, începând cu anul 2012. Numărul de turişti a crescut de la an la an, datorită investiţiilor private, dar şi programului de evenimente, spectacole şi concerte, desfăşurat de municipalitate. Staţiunile din sudul litoralului încep să fie iarăşi “pe val”, ceea ce ne bucură, deoarece asta ar trebui să însemne mai multe venituri la bugetul local. Din păcate, unii consilieri nu au înţeles că staţiunile trebuie să susţină oraşul şi nu invers. La ultima şedinţă a Consliului Local, din motive pur electorale, au votat taxe modice pentru patronii din turism, ceea ce va afecta grav investiţiile Primăriei în dezvoltarea infrastructurii din staţiuni.

Rep.: Cum a decurs colaborarea cu Consiliul Local?

R.C.: În primii ani de după alegerile din 2012, pot spune că a fost o colaborare eficientă, în interesul cetăţeanului, ceea ce este şi normal. Dar acum, pe măsură ce se apropie alegerile, consilierii PSD blochează toate proiectele de investiţii, crezând că îmi fac mie un rău. Dar se înşeală amarnic. Prin această atitudine ostilă, ei fac un rău oraşului, iar la alegeri vor avea o surpriză total neplăcută, din partea alegătorilor. Oamenii nu mai pot fi duşi de nas şi manevraţi prin dezinformări şi intoxicări, ca acum 20 de ani. În ziua de azi, există multe mijloace de informare, iar adevărul iese mult mai uşor la suprafaţă.

Rep.: Câteva obiective, proiecte ale administratiei publice, pentru anul 2016, an electoral?

R.C.: Obiectivele Primăriei nu ţin cont de alegeri. Alegerile vin şi trec. Proiectele sunt pe termen lung şi nu vor purta numele unuia sau altuia dintre primari. În curând, vom începe construcţia unei săli de sport în curtea Şcolii nr. 2, cu bani de la Compania Naţională de Investiţii. De asemenea, vom demara alte proiecte cu finanţare europeană, pentru că în asta constă dezvoltarea oraşului nostru: atragerea cât mai multor fonduri guvernamentale sau europene.

Rep.: Vă mulțumim pentru interviul acordat și vă dorim succes în realizarea tuturor proiectelor pentru Mangalia.


Aici se încheie acest prim interviu din anul 2016 cu primarul municipiului Mangalia.

De la dumneavoastră, stimați cititori, așteptăm opinii, comentarii, precum și noi întrebări sau sugestii, propuneri, pe care să le adresăm public, pe această cale, edililor Mangaliei. Puteți folosi în acest scop rubrica permanentă AUDIENTE ONLINE, sau e-mailul redacției: [email protected] În același timp, suntem prezenți pe rețelele de socializare: pe Facebook, pagina MangaliaNews PunctRo, iar pe Twitter, aici: twitter.com/MangaliaNews


Mangalia News, luni, 11 ianuarie 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply