Final de campanie. Analiza celor 7 candidati la functia de primar al Mangaliei (OPINIE)

7
1358

farmec.ro
carturesti.ro%20

alegeri-locale-2016-

     “Duminică, 05 iunie, vom fi chemati să votăm. Din nou, pentru 4 ani, ne vom alege Consiliul Local si primarul. Pana atunci, zilnic suntem informati, prin diverse moduri, despre cat de eligibil este unul sau altul dintre candidati. Poate este necesar ca toti acestia sa fie analizati, dincolo de promisiunile lor (care, e altfel, s-a observat ca nu au mare valoare, sau cel putin pana acum nu mai conteaza prea mult dupa alegerea in functie), o analiza de facto.
     Radu Cristian – a primit girul electoral o dată, cu patru ani în urmă și a dezamăgit enorm.
     A dezamăgit cetatenii pentru ca nu a realizat nimic si din tot ce a promis pana acum putem bifa doar descatusarea ierbii care a inlocuit arbustii, disparitia unor copaci odata cu disparitia unor sume serioase din casieria primariei, apariţia unor sensuri giratorii fara sens si, alaturat, a multor indicatoare. Ei, desigur si a monumentului in coloane, incadrat in peisaj ca nuca in perete.
     A dezamăgit pentru ca a incercat sa gaseasca peste tot vinovati pentru eşecul său lamentabil, cu exceptia capabilitatii proprii. As spune si a echipei sale, dar aici trebuie sa observăm că tot inteligenta sa de a NU se inconjura de oameni profesionişti, cu entuziasm si cunoştinţe, l-a condus la eşec. A preferat  o echipă de obedienti care raspund cu “Da, sefu! Sa traiti!“
     A dezamăgit proprii oameni, care l-au susţinut când s-a hotărât să vină într-un oraş cu care nu mai avea aproape nimic în comun. De fapt “să vină” e cam mult spus. Să preia oraşul ar fi mai corect, pentru că de fapt asta s-a întâmplat. De venit nu a venit niciodată aici. Am înţeles şi de ce, văzând minunata casă în care locuieşte, dar la Constanţa.
     A dezamăgit prin lipsa de caracter dublată de lipsa de suflet, de decenţă, de interes pentru binele general. Nu are niciun argument pentru a ne convinge încă o dată. 
     In opozitie, sunt mai multi candidati, cel puțin în aparență. Pentru că Dănuţ Moldovan, Ion Mincă sunt de fapt susţinătorii primarului, fără ocolişuri. Bârboră Constantin şi Mihai Sorin se încearcă pe ei înşişi. Aceştia toţi aspiră până la urmă doar la a ocupa un loc în Consiliul local. 
     Principalii contracandidati ai lui Radu rămân Iorguş Zanfir și Maganu Bogdan
     Despre Iorguş se ştiu multe.
     În primul rând, că nu se poate resemna cu faptul că vremea lui a trecut. Tine la scaunul asta cu dintii. Pentru funcţia asta e capabil de orice – a călcat în picioare orice demnitate sau principiu de viaţă. A pierdut alegerile in 2012 pentru ca cetatenii ajunsesera la saturatie. Au avut nevoie de 8 ani pentru a intelege că Iorguş dăduse maximul posibil în primul mandat, iar tot ce a urmat după a fost doar exploatarea unui capital politic în interes propriu. De atunci se zbate cu toate forţele sa revină. În 2015, a reuşit să găsească cea mai bună cale de a accede din nou la funcţia asta pe care şi-o doreşte cu orice preţ. A mutat toţi consilierii PDL în PSD, i-a instalat la conducerea Partidului Social Democrat şi a aşteptat alegerile. Moment în care l-a propulsat candidat al PSD pe Paul Foleanu, un fel de copil de suflet al său, urmaş în ale politichiei. Dar, surprinzător, la atât s-a oprit susţinerea lui. Aceasta deoarece, machiavelic cum îl ştiu cei care au avut de-a face cu el, Foleanu a fost de asemenea un instrument, folosit implacabil de domnul Iorguş în acelaşi scop – aşezarea pe scaunul de primar.
     Iorguș a fost primar 12 ani. A avut câteva realizări. La inceputul primului mandat, a avut dorinţa de a realiza, susţinerea unor tineri asemenea lui. După ce a simţit plăcerea banilor, putinţa i s-a îndreptat spre a-şi  obţine această plăcere. Şi a prins gustul puterii. Susţinătorii lui l-au părăsit rând pe rând, pe măsură ce au înţeles că nu mai sunt aceeaşi tineri entuziaşti. E interesant că nu au fost reţinuţi nici măcar de eventualele avantaje, date de alăturarea cu Iorguş la împărţirea “tortului”. E interesant de urmărit cine i-a rămas alături din echipa cu care a facut ceva pentru Mangalia Zanfir Iorguş. 
     Cum spuneam, a avut ceva realizări, dar nu atât cât i-ar fi permis condiţiile reale ale oraşului. Pentru că nu poţi realiza şi dezvoltarea avuţiei tale şi dezvoltarea oraşului, cu aceiaşi bani. A ales să sacrifice oraşul pentru averea sa personală. În plus are 60 de ani, vârstă la care un om normal îşi doreşte o viaţa în linişte, cu nepoţi. Nu ştim că ar avea nepoţi, dar are o grămadă de acoliţi care aşteaptă să se reinstaleze la putere, să redevină priorităţi ale şefului. Face politică de 20 de ani. Evident că tot acest timp îi asigură o cunoaştere foarte bună a comunicării de vise, adică ceea ce doreşte votantul să audă. Dar câtă credibilitate poate avea, după 20 de ani, un politician care s-a lansat creştin democrat, a devenit social democrat, apoi un fel de liberal democrat, iar social democrat şi candidează ca independent ? 
     Maganu, pe de alta parte are varsta pe care a avut-o Iorgus cand a câştigat primul mandat. Plus experienţă în administraţia publică locală. Are entuziasmul specific vârstei, dorinta de a demonstra si, în concluzie, de a face. Are inteligenta necesara. Este din Mangalia, a trăit aici tot timpul şi este cu adevărat legat pe viaţă de acest oraş.  Cel putin pentru urmatorii 10, 20 de ani, el, copiii şi părinţii săi vor trăi aici. Asta presupune că are tot interesul ca totul să se îmbunătăţească în acest oraș, cel puţin pentru următorii 10, 20 de ani. A fost întotdeauna social-democrat şi, din câte se pare, chiar crede în valorile social-democraţiei. Şi nici nu am auzit să-şi înlăture fără regrete vreun colaborator, pentru bunăstarea sa proprie.
     Mangalia suportă această campanie în derivă.
     Localnicii nu îl mai vor pe Radu. Dar ca alternativă, nu au o singură alegere. Vor avea de ales între Iorguș și Maganu. Din această perspectivă, ce ar fi mai bine pentru Mangalia? Să aleagă un tânăr cu perspective, cu putere și dorința de a evolua pozitiv, sau un om ajuns în pragul pensionării, trecut prin viață, care a avut ocazia și, se presupune că a dat tot ce avea de dat în 12 ani de situare la conducerea orașului? Ce e mai firesc: să ne reînnoim forțele, ori să păstrăm vechituri?” 

     (Luana Stoicescu, vineri, 3 iunie 2016).


Follow us: @MangaliaNews, on Twitter and MangaliaNews PunctRo, to Facebook




Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


7 COMENTARII

  1. O ultima incercare disperata de a rupe votul anti Radu. Sunt PSD-ist dar nu voi vota Maganu. Voi vota PSD la consiliu desi cei de pe lista numai PSD-isti nu sunt dar partidul trebuie sa ramana puternic. La primar voi vota Iorgus. Bogdan chiar e un baiat bun dar nu are nici o sansa. Si nu il mai vrem pe Radu. Teama de a ramane cu navetistii pe cap e mai mare decat fidelitatea fata de partid. Daca iese Radu oamenii din oras nu il vor ierta nici pe Bogdan, nici pe Mihai Sorin nici pe Birbora. Daca iese Radu viitorul lor politic e terminat. Asa ca, draga Bogdan, pentru binele tau Nu Te Votez. Votez Iorgus.

  2. Nu veţi vedea partid care să susţină, explicit, că vrea răul românilor.

    De aceea, cînd tinerii se înscriu într-un partid sau votează acel partid, trebuie să se uite la cine este, de unde vine şi pe cine reprezintă acel partid.

    Cine este şi de unde vine PSD:
    PSD-ul are o ereditate directă din şobolanii roşii ai Partidului Comunist Român. Au aceeaşi structură de comandă, conservată cu grijă din 1990 încoace. Vor să fie în tot şi în toate.
    Cine nu crede, să studieze istoria PSD-ului. E pe Wikipedia, la liber. Din nefericire, e disponibilă numai în varianta scrisă, nu şi audio…

    Ce vrea PSD-ul?
    Stat centralizat.
    Directivele de la centru sînt clare: statul, condus de PSD, trebuie să fie peste tot. Modelul centralizat se propune şi la Mangalia.

    Dacă şobolanii roşii nu cîştigă nici localele nici generalele, urmează lovitura de stat, că ei doar asta ştiu.
    Planul lor oficial, declarat şi în presă, este ca, cel tîrziu după generale, să iniţieze suspendarea preşedintelui. Din scandal în scandal, pentru PSD-ul, ca o balena eşuată pe plajă, a început să pută iar baronii flămînzi tropăie după bani.

    Pe cine reprezintă PSD-ul?
    Pe mafioţii cu gulere albe. Numai că, în ultima vreme. gulerele li s-au cam jigărit în puşcării, dar ei susţin că lumea îi votează. Aşa o fi…

    A vota şobolanii roşii în continuare reprezintă o iresponsabilitate demnă de oprobiul public,

    Votarea şobolanilor roşii, în frunte cu condamnatul Dragnea şi plagiatorul evazionist de Ponta, este o ofensă adusă bunului-simţ.

    Şobolanii roşii ne ameninţă că la ei s-a dat adunarea şi se pregătesc de marea ronţăială. Strategii lor de serviciu îi aburesc cu click-uri nocturne în poll-uri, like-uri pe facebook şi programe utopice de stat centralizat, pe care nici ei nu le înţeleg, dar măcar se exprimă îngrijit. Însă chiar şi exprimate îngrijit, utopiile tot utopii sînt.

    Dacă nu ieşim la vot, o să dormim cu ei în pat.

  3. Am mai observat ceva:
    Toţi candidaţii, cu excepţia PSD, au ieşit pe sticlă, au zis, au promis. S-au prezentat cu bune şi cu rele, va să zică. S-au lăsat văzuţi, comentaţi, bîrfiţi, lăudaţi, înjuraţi…

    În schimb, PSD aplică strategia lor consacrată: pentru candidatul lor vorbesc alţii, garantează alţii, de zici că îl protejează de contactul direct cu alegătorii.

    Clasicul „Candidatul nostru X, garantat de Y”
    Bun, dar unde e candidatul?
    „Păi… vorbim noi pentru el” spun cei care îl susţin.

    Oare de ce?

    Nu cumva candidatul lor va fi “om de paie”? Dacă da, atunci nu ne dorim aşa ceva.

    Au motive să se teamă că va călca în străchini? Dacă da, atunci de ce mai candidează?

  4. Intelegerile au fost facute de acum 4 ani cand Radu Cristian a fost trimis sa candideze la Mangalia el fiind omul de suflet al lui Radu Mazare. El trebuia sa asigure directionarea banilor catre interesele Constantei. Si asta a si facut. Dupa disparitia PDL-ului Zanfir Iorgus cu consilierii trebuiau sa se regaseasca in PNL conform protocolului de fuziune, dar Radu Cristian nu i-a primit gandind un plan diaboloc pentru a accede in al doilea mandat de primar. Iorgus cu oamenii lui au fost invitati sa se inscrie in PSD, un partid mort dupa esecul din alegeri al lui Tusac, dar totul gandit bine dinainte de catre Radu Mazare, care este dusmanul lui Zanfir Iorgus. De ce este Zanfir Iorgus dusmanul lui Radu Mazare? Pentru ca si-a permis sa il acuze de ilegalitati pe Stroe seful RAJA, deoarece tariful la apa pe Mangalia este cel mai mare. Cu o luna inainte de alegeri s-a dat ordin ca Iorgus sa fie exclus din PSD, iar Paul Foleanu un tanar politician cu initiativa si experienta vasta cat timp a fost consilier sa fie inlocuit cu Maganu cu promisiunea din partea lui Radu Cristian si a lui Radu Mazare ca va ajunge Viceprimar. De ce nu votez Radu Cristian? Pentru ca nu a facut nimic din programul lui de campanie. Spatiile verzi le-a realizat prin aparitia unor gropi de moloz de unde s-a luat pamant pentru spatiul verde. Parcul N-Evergreen care nu va fi niciodata un parc deoarece are prea multe betoane, iar pomii si spatiile verzi nu s-au prins desi in primavara asta a plouat cu galeata. Alea Teilor: s-au scos dalele si s-au tot pus, macar de s-ar finaliza lucrarea in toamna. Scopul nedeclarat este largirea termenului de executie pe proiecte pentru a se pierde finantare europeana si astfel o mai usoara sifonare a banului public. Mereu il vedeai pe Radu Cristian pe santiere vorbind foarte frumos cu muncitorii, dar niciodata sa certe pe cineva ca nu se tin de termene. Amenzi nu s-au dat. Cel mai mare insucces al lui Radu Cristian este ca a pierdut procesul cu Primaria Limanu referitor la terenul pe care este construit santierul DMHI desi a cheltuit bani grei cu case de avocatura. Rezultatul: impozitele percepute DMHI se vor duce la Primaria Limanu. Despre Bogdan Maganu se poate spune ca este candidatul fantoma. Zanfir Iorgus desi are o experienta vasta de 12ani ca primar nu poate fi acuzat ca pe mandatul sau nici o firma di Mangalia fie ea si in opozitie cu acesta nu a avut de munca. Sunt oameni specialisti care s-au saturat de 8ani de zile sa faca naveta in Constanta pentru ca in Mangalia se lucreaza cu firme din afara. Pana cand cetateni ai Mangaliei mai inghititi gogosile astea.

    • Gînd amar:
      Dacă se alege candidatul PSD la Limanu, combinata DMHI-PSD va face ca, în viitorul apropiat, Mangalia să devină a opta staţiune a municipiului Limanu… Brrrrr!

Leave a Reply