Sfatul ministrului Irimescu: Investiți în cultura de afin și în cea de nuc!

0
663

afine

”Eu aș porni de la niște nișe de piață, produse la care piața europeană este clar deficitară.: fructele roșii, în primul rând. Fructele de pădure, dar de cultură – zmeură, afine mure care sunt și foarte scumpe. Chiar recent a venit la mine un producător român care a revenit din SUA după ani de muncă și care vinde stoloni de afin și care spune că este o afacere extraordinară dacă faci măcar 5 hectare de afin și durează și 50 de ani cultura.

La noi în țară, kilogramul de vinde cu 3,5 euro, dar eu știu că la Bruxelles – eu fiind mare amator de aceste fructe, niciodată nu am cumpărat afine de cultură sub 12-14 euro kilogramul. Ajunge și către 20 de euro kilogramul, astfel că pentru producătorii români care îndrăznesc, este o investiție.

Dar să nu uităm că pe subprogramul de pomicultură este prevăzută finanțare pentru astfel de ferme. Există subvenții de 50%. În principiu, cam 30.000 de euro costă pe hectar să faci o cultură ca la carte, la 5 hectare sunt 150.000, împărțind la două, eu ca și cultivator trebuie să asigur 75.000 de euro. Sigur, nu e o sumă mică, dar luată de la bancă și în trei ani se ajunge la peste 10 tone de afine pe hectar, înmulțind cu 3,5 euro, vedeți că este o sumă extrem de frumoasă. Le putem exporta și la Bruxelles. Este un deficit de fructe roșii – cum se numesc ele la nivel european”, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu la Realitatea TV.

Citiți continuarea AICI. 09.02.2016.


Publicitate https://www.mangalianews.ro/



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply