Dobrogea şi misterioasa hartă a lui Piri Reis

0
898

farmec.ro
carturesti.ro%20
Dobrogea şi misterioasa hartă a lui Piri Reis
Despre misterioasa şi controversata hartă a amiralului otoman Piri Reis aţi auzit cu siguranţă. Acest document cartografic ce datează din secolul XVI a născut numeroase dezbateri aprige şi fel de fel de teorii, unele mai surprinzătoare decât altele. Întrebări fără răspuns au apărut mai ales pentru că această hartă a lumii din 1513 prezintă şi coasta Antarcticii (ce conţine Polul Sud geografic), continent descoperit oficial în 1820 de expediţia rusă condusă de von Bellinghausen şi Mikhail Lazarev. Despre existenţa continentului sudic se ştia de mult, însă misterul hărţii lui Piri Reis este altul: el prezintă limita insulară a Antarcticii, imaginea ei de sub gheaţă şi nu linia de coastă formată din calota glaciară.
Mulţi afirmă că aceste coaste sudice sunt prezentate pe hartă aşa cum pot fi văzute doar dintr-un aparat de zbor şi chiar s-a spus că o asemenea cartografiere nu ar fi putut fi făcută decât acum mai bine de 6000 de ani, sau chiar 9000 de ani (când coastele continentului nu erau acoperite de gheaţă). Sunt teorii şocante!
Lăsăm pentru moment însă aceste mari controverse şi revenim la Dobrogea noastră, care apare şi ea pe celebra hartă a lui Piri Reis, hartă a lumii realizată pe piele de gazelă şi intitulată Cartea Navigaţiei (Kitab-i Bahriye). Avem astfel informaţii extrem de interesante despre ţinutul dintre Dunăre şi Mare (Bahr – i-Syzah, Karadeniz), provincie a Imperiului Otoman încă din anul 1420. Pe una din hărţile amiralului apare întreaga Dobroge, cu nume otomane.
Cititi continuarea pe black-sea.travel, 29.11.2015.

MangaliaNews.ro, 30.11.2015.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply