Cele 15 minuni ale Dobrogei. Câteva motive pentru care este unic tărâmul dintre Dunăre şi Marea Neagră

0
847

Dunărea la Ostrov

Adevărul de Constanța: Dunărea la Ostrov – un peisaj de un colorit fabulos Foto Sînziana Ionescu.

Dobrogea este o destinaţie în sine, care trebuie descoperită pe îndelete, nu într-un simplu weekend petrecut pe litoral. Cei care se încumetă să facă o escapadă dobrogeană vor avea surpriza ca la final să plece cu amintiri cât pentru un şir de concedii.

Dobrogea îşi sărbătoreşte ziua la 14 noiembrie, marcând în acest fel data la care trupele româneşti au pătruns pe teritoriul său. La 14 noiembrie 1878, regiunea dintre Dunăre şi Marea Neagră a reintrat sub administraţie românească, în urma Războiului de Independenţă de la 1877 care a readus Dobrogea în componenţa României.
La o sumară trecere în revistă a motivelor pentru care merită să vezi Dobrogea, constaţi că enumerarea poate continua mult şi bine. Pentru necunoscători, incursiunea în Dobrogea va fi plină de surprize uimitoare, căci zona Constanţa – Tulcea continuă să fascineze chiar şi cunoscătorii.
În fond, nu degeaba este Dobrogea prima regiune a României care are instituită prin lege o Zi a sa specială. Tocmai şi acest amănunt este o invitaţie la descoperirea tărâmului unde se împletesc armonios istoria, geografia, cultura, tehnica şi spiritualitatea.

15 motive care te vor face să te îndrăgosteşti de Dobrogea

1. Litoralul Mării Negre – sunt 245 kilometri de ţărm, între Ucraina şi Bulgaria, presărat cu aşezări urbane şi rustice, staţiuni, plaje sălbatice, câmpii, fâşii de nisip, podgorii, parcuri, păduri, tabere turistice, cherhanale, şantiere navale, porturi, platforme petroliere, poduri şi mănăstiri
2. Delta Dunării – Unica deltă din lume ce este declarată rezervaţie a biosferei. Raiul florei şi faunei sălbatice reprezintă 2,5 % din suprafaţa României, fiind cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă. Este un muzeu viu al biodiversităţii, cu 30 tipuri de ecosisteme şi este considerată o bancă de gene naturală, de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal
3. Cel mai vechi lăcaş de cult din România – Peştera Sfântului Andrei. Credincioşii îl consideră un Bethleem al României, fiind locul unde Întâiul Apostol al lui Iisus Hristos a creştinat populaţia. Farmecul spiritual al locului este întregit de Mănăstirea Dervent şi de celelalte mici mănăstiri din apropiere (Lipniţa, Canaraua fetii etc)

Citeste mai mult: adev.ro/nxrpjc, 13.11.2015.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply