VORBE ÎN VÂNT… Un comentariu la articolul “Profesorii din Mangalia se simt amăgiţi şi îşi cer drepturile cuvenite”

0
712

farmec.ro
carturesti.ro%20

distinctiagheorghelazar

“Ministerul Educației și Cercetării, în baza prevederilor art.113 din Legea nr. 128/1997, privind Statutul personalului didactic, republicat, cu modificările și completările ulterioare, a emis Ordinul pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea de distincții și premii personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat. În temeiul acestui ordin, ministrul Educației și Cercetării este autorizat să acorde personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat următoarele distincții:
  • Adresă de mulțumire publică;
  • Diploma „Gheorghe Lazăr”, clasele I, a II-a și a III-a;
  • Diploma de Excelență.
     Articolul 13 din Regulament, punctul 9, prevede că: „Plata premiilor se va face de unitatea de învățământ la care sunt (au fost) angajate cadrele didactice beneficiare, din bugetul consiliilor județene, cu încadrare în bugetul aprobat și alocat cu această distincție”…

      “Am profesat 39 de ani în învățământul preșcolar, ca educatoare. Am avut gradul didactic I și douăzeci de ani am fost managerul unității de învățământ unde am funcționat. Înainte de a ieși la pensie, mi-am depus dosar pentru a obține Diploma de Excelență, urmărind pas cu pas cerințele prevăzute în art.11 din Regulament. Am depus la I.S.J Constanța un dosar care a cuprins 372 adeverințe, din care reieșea calificativul de „Foarte bine”, obținut în cei 39 de ani de activitate la catedră, publicații cu ISBN, diplome de merit, de onoare, diplome de excelență, proiecte locale, județene, naționale, internaționale…, dovezi de profesionalism și deontologie profesională.  
     În urma evaluării dosarelor de către Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, din 30.04.2009, an școlar 2008 – 2009,  am obținut 98,50 de puncte, din maximum 100,00. Din Mangalia, au obținut distincții „Gheorghe Lazăr” în acel an școlar precum și în 2009 – 2010, mai multe doamne educatoare, învățătoare, profesori de la unitățile de învățământ din oraș.
     Consiliul de Administrație al ISJ a cerut directorilor de unități școlare să confirme în scris: „existența/inexistența fondurilor pentru plata premiilor”. Directorii au confirmat că există fonduri de premiere, Consiliul Local a aprobat aceste premii…, iar cadrele didactice premiate au rămas cu promisiunile, care, de fapt, au fost vorbe în vânt
     Premianții au cerut lămuriri, iar nota venită de la minister a fost laconică și lipsită de respect pentru munca cadrelor didactice meritorii. Vina era a doamnei ministru Ecaterina Andronescu, care nu a respectat calendarul privind premierea cadrelor didactice performante din învățământul preuniversitar, la vremea respectivă. În emisiunile Tv, în care doamna ministru este întrebată dacă Domnia Sa este responsabilă de această neglijență, neagă aceste acuzații.
     Din păcate, cei cu funcții mari au și venituri mari și lor li se pare că slujitorii modești de la catedră se lamentează degeaba, că nu-i un capăt de țară faptul că nu au luat bănuții pe diplomele pentru care au trudit zi de zi…, că pot fi umiliți la nesfârșit, așa cum a făcut-o și Guvernul Boc, când a micșorat salariile cadrelor didactice și așa destul de mici.
     Și totuși…, mă întreb cum de în unele orașe din țară și chiar și în orașul Mangalia a fost posibil ca unele cadre didactice să primească acești bani fără aprobarea ministerului, iar alte cadre didactice să nu se bucure de același regim. Întrebarea nu mi-o pun doar eu, ci și doamnele învățătoare Florea Dorina, Serea Niculița, educatoarele Sica Răcaru, Lebit Irina, Ene Claudia, Abseleam Neilufer, domnul profesor Lupu Traian și poate și alte cadre didactice pe care nu le știu.
     Eu personal am abordat-o pe doamna ministru Ecaterina Andronescu și am rugat-o să-mi spună dacă voi mai intra în posesia Diplomei de Excelență. Răspunsul a fost categoric „NU.”
     Mi-aș dori să mă înșel, să mai cred că, odată ce o lege a fost dată, nu poate fi încălcată de nimeni, dar din păcate, în țara noastră acest lucru este posibil. Secretarul de Stat care  a trimis acea faimoasă „notă” prin care ne anunța că nu vom primi premiile încheia epistola în bătaie de joc: „cu deosebită considerație”… Rușine să le fie!
     Au avut considerație față de munca grea a cadrelor didactice? Nu. Au făcut vreun demers pentru ca să-și corecteze incompetența și abuzul față de demnitatea și munca dascălilor din învățământul românesc? Nu au făcut nimic, iar eu sunt convinsă că vor rămâne surzi și orbi la toate demersurile noastre.
     Apreciez efortul și lupta statornică a ziarului online Mangalia News, precum și recenta luare de poziție a cotidianului constănțean Cuget Liber și mă alătur eforturilor și demersurilor făcute de cadrele didactice din Mangalia (cele vitregite, cele care nu au avut șansa de a primi sumele pentru distincțiile acordate în anii 2009 – 2010), susțin toate Memoriile și Petițiile pe care le-a făcut domnul profesor Lupu Traian, în numele  tuturor celor cărora li s-au acordat distincții, care continuă să muncească în unitățile școlare din Mangalia și în numele celor care au trudit ani mulți în același domeniu și astăzi sunt la pensie.
     Lipsa de considerație, de respect, de prețuire a Ministerului Educației și Cercetării pentru cei ce trudesc în învățământul românesc se vede prin absența cadrelor calificate la catedră și, ceea ce este foarte trist, e faptul că profesia nobilă de „dascăl” nu mai este în atenția tinerilor care își aleg un drum în viață. 
     Ministerul a avut grijă să încarce programele școlare, să ceară un milion de documente fără rost, să îngreuneze procesul instructiv-educativ, să nu pună la dispoziția elevilor și profesorilor manualele noi necesare lecțiilor zilnice, să dovedească mereu lipsă de considerație față de munca unui dascăl, să subfinanțeze, an de an, domeniul educației…
     Oare, mai putem spera că în anii următori lucrurile se vor schimba? Greu de crezut…
     Ministerul Educației și Cercetării știe doar să ceară…, să impună cerințe…, să dea ordine. Din punctul meu de vedere, în clipa de față, MEC nu se încadrează în normele europene și, de aceea, îl declar „repetent”, lipsit de competență profesională și înțelegere umană”.
     Saveta Georgescu, educatoare-pensionară.
     Mangalia, 01. 10 2015.                                                                      

N.red.: Vă invităm să citiți și articolul Cine fură dreptul la distincţia „Gheorghe Lazăr”? Profesorii din Mangalia se simt amăgiţi şi îşi cer drepturile cuvenite

MangaliaNews.ro, 02.10.2015.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply