Misterioasa bazilică de tip sirian din Dobrogea

0
1954

basilica-mangalia-callatis1

Bazilica de tip sirian din Mangalia este unul dintre monumentele arheologice deosebit de importante din zona Dobrogei. Veche de peste 1.500 de ani, bazilica a atras de-a lungul timpului numeroşi turişti. Este situată lângă zidul de Nord al cetăţii Callatis, în centrul oraşului Mangalia, în apropierea muzeului.

Este utilizată ca lăcaş de cult creştin în a doua jumătate a secolului al V-lea şi la începutul secolului al VI-lea. Adosată zidului de incintă, bazilica a fost cercetată în colţul de Nord-Est al cetăţii Callatis. La sudul bazilicii, s-a descoperit o stradă construită din dale de calcar, ce avea prevăzut un canal de scurgere în centru, iar la vest şi la est au apărut diverse construcţii arhitectonice.

Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, şeful Muzeului Callatis din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, ne-a declarat că ansamblul bazilical este alcătuit din trei construcţii distincte: clădirea bazilicii, palatul episcopal şi un atrium (spaţiu deschis înconjurat de coloane, aflat la intrarea unei bazilici).

„Zidurile bazilicii sunt construite din blocuri mari de calcar în opus quadratum (tehnică de construcţie din perioada romană ce consta din îmbinarea blocurilor de piatră cu ajutorul unor crampoane din fier, care erau prinse de pietre cu ajutorul plumbului topit). La interior, zidurile sunt construite din blocuri de piatră de dimensiuni reduse”, a subliniat dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Bazilica de tip Sirian

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

 

Planul bazilicii este relativ rectangular, orientarea este total neobişnuită (pe direcţia Nord-Sud), iar interiorul este pavat cu dale de calcar. Intrarea în bazilică se făcea printr-o poartă aflată pe latura de Est. În partea de Nord, se află un spaţiu împărţit, prin două şiruri de coloane, în trei nave (partea principală a unei biserici, situată între altar şi pronaos). La Sud, se pot distinge trei încăperi unde, în centru, se afla altarul, iar cele de pe margine constituiau sacristiile (încăperi în care se aflau obiectele de cult şi veşmintele preoţilor).

Cioplit în atelierele de la Constantinopol

Citiți continuarea în cugetliber.ro, 02.09.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply