Cum arată singurul hotel din România cu sit arheologic „all-inclusive“. Povestea fascinantă a ruinelor de 2.000 de ani păstrate intacte

1
1147

Ruinele Cetăţii Callatis FOTO Arhivă Sorin Colesniuc

Mariana Iancu, Adevărul de Constanța:

În Mangalia, se află singurul hotel-muzeu cu vestigii arheologice din România. În prezent, situl arheologic nu poate fi vizitat, întrucât este protejat de lucrările de reparaţii care au loc în restaurantul hotelului President.

Despre istoria cetăţii Callatis şi descoperirile uimitoare din sudul litoralului românesc s-a scris puţin până în prezent.

Vestigiile au fost scoase la lumină în anul 1993, cu ocazia unor lucrări de reparaţii şi construcţii, în zona fostului hotel Scala. President a fost primul hotel de 4 stele de pe litoral, în afară de Rex din Mamaia, pe vremea când nu existau hoteluri de 5 stele. A fost modernizat complet în anii `90, pe osatura din anii `70-`80.

Hotelul President s-a construit păstrând nealterate aceste vestigii istorice importante. Cât de curând, ele vor putea fi vizitate din nou, după ce se vor finaliza lucrările de renovare. Hotelul President a fost vândut de Camera de Comerţ şi Industrie a României, fiind cumpărat de o societate din Bacău.  

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

După descoperirile făcute, s-a putut stabili cum arăta cetatea în urmă cu două milenii.

„În urmă cu mii de ani, această zonă a oraşului Mangalia era străbătută de o stradă principală, lată de şase metri. Ea era pavată cu dale cioplite din calcar şi avea un canal de scurgere colector, construit din dale mari de calcar, în care se deversau alte canale mai mici, ce făceau legătura cu clădirile sau curţile interioare, aflate la nord sau la sud de strada principală. Era, practic, un adevărat sistem de canalizare“, povesteşte dr. Sorin Marcel Colesniuc,  şeful Muzeului „Callatis” din Mangalia.

Citeste mai mult: adev.ro/nshd4q

04.08.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

Leave a Reply