Galerie foto. Republica, Progresul, Tineretului… Ce au fost şi ce-au ajuns cinematografele şi grădinile de vară

0
775

Jaf la drumul mare, la Constanţa!

fostagradinadevaradinfataliceului
Unul câte unul, cinematografele de stat din Constanţa şi-au tras obloanele. Doar un singur cinematograf a supravieţuit, este vorba de Republica, astăzi în ample lucrări de reabilitare. În rest, graţie politicilor statului, Ministerului Culturii şi cu concursul RADEF (Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România) cinematografele constănţene „au fost scăpate printre degete”.
Celebre în perioada comunistă, cinematografele constănţene reprezentau singurul mod de divertisment al constănţenilor. Cozi interminabile se formau, fie că era vorba de producţii româneşti, hollywoodiene, indiene sau americane. Azi, cinematografele constănţene fie au fost revendicate şi au ajuns în posesia proprietarilor clădirilor, fie au fost abandonate în mod intenţionat. Graţie Ministerului Culturii, RADEF şi zecilor de sindicate, patrimoniul regiei a fost „prădat” în timp. 
Legislaţia a permis la început autorităţilor locale să ia în custodie aceste cinematografe pentru o scurtă perioadă de timp, după care, prin numeroasele ordonanţe de urgenţă, aceste spaţii s-au întors în patrimoniul RADEF, multe dintre ele neajungând niciodată la autorităţile locale. Deşi legea a fost bine gândită în forma iniţială (L303), în prima fază, ulterior ordonanţele numeroase au permis numeroase anomalii în ceea ce priveşte soarta cinematografelor. 

Doar un cinematograf salvat – Republica

În Constanţa, doar un singur cinematograf şi patru grădini de vară au fost predate prin protocol de predare-primire: este vorba de cinematograful Republica, Grădina de Vară Saturn, Venus, din Eforie Sud şi Grădina de Vară Perla din Eforie Nord. Cu excepţia Republicii, cinematograf emblematic al oraşului, al doilea în ţară după Patria, toate sunt în stare avansată de degradare. Singura funcţională a rămas Grădina din Eforie Nord.
Astăzi, la Grădina Venus, cea mai frumoasă grădină de pe litoral, au fost furate inclusiv tocurile de la uşile de la intrare şi tot ce înseamnă metal. Scaunele la toate aceste grădini sunt şi ele în stare avansată de degradare, nu au fost schimbate niciodată de mai bine de 25 de ani. 

Continuarea, în cugetliber.ro, 04.07.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply