9 MAI – O ZI CU TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE ISTORICĂ

0
1149

simpoziondedicatzileide9mai-1

În după-amiaza zilei de joi, 7 mai 2015, începând cu ora 16.00, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, s-a desfășurat simpozionul intitulat: „9 mai – O zi cu triplă semnificație istorică”.

Activitatea, organizată de Colegiul Economic, în colaborare cu Asociația de Balcanistică și Slavistică din România și Complexul Cultural „Callatis”, a fost deschisă de profesor documentarist Ibolya Negoiță, care a evidențiat importanța zilei de 9 mai, după care a prezentat programul simpozionului și a subliniat buna colaborare dintre Colegiul Economic și Muzeul „Callatis”, din ultimii aproximativ zece ani.

simpoziondedicatzileide9mai-2

În continuare, profesorul de istorie Mihai Sandu a făcut o scurtă introducere în atmosfera evenimentelor desfășurate în anii 1877, 1945 și 1950, ani ai căror zile de 9 mai au rămas în istorie, în ordinea menționată, ca: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei și Ziua Uniunii Europene. De asemenea, Mihai Sandu a vorbit despre semnificațiile imnului și steagului Uniunii Europene.

simpoziondedicatzileide9mai-3

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia și vicepreședinte al Asociației de Balcanistică și Slavistică din România, a vorbit despre însemnătatea zilei de 9 mai, în istoria românilor și în istoria universală. Astfel, a descris conjunctura în care a fost declarată Independența României, în plenul Parlamentului, în ziua de 9 mai 1877, precum și războiul ruso-turc, din anii 1877-1878, în care România a intrat pentru a-și cuceri, pe câmpul de luptă, independența.

simpoziondedicatzileide9mai-4

O altă semnificație a zilei de 9 mai, la care s-a referit dr. Sorin Marcel Colesniuc, o reprezintă victoria Aliaților împotriva Axei, la sfârșitul celui de-Al Doilea război Mondial. În noaptea de 8 spre 9 mai 1945, Germania a semnat actul de capitulare necondiționată. Așadar, țările Europei occidentale sărbătoresc Ziua Victoriei încă din data de 8 mai, în timp ce țările din Europa de Est și Uniunea Sovietică au sărbătorit sfârșitul războiului în Europa în ziua de 9 mai, datorită diferenței de fus orar.

simpoziondedicatzileide9mai-5

Și, în sfârșit, o ultimă semnificație a zilei de 9 mai, descrisă de vicepreședintele Asociației de Balcanistică și Slavistică din România, este cea a înființării Uniunii Europene, la 9 mai 1950 fiind propus planul care a stat la baza Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, precursoarea Uniunii Europene.

simpoziondedicatzileide9mai-6

În partea a doua a simpozionului, elevii Colegiului Economic din Mangalia au prezentat materiale realizate în PowerPoint, în care au făcut referire la importanța zilei de 9 mai în istorie și la instituțiile Uniunii Europene. La activitate a fost prezentă și profesor Elena Viziteu. Simpozionul dedicat sărbătoririi zilei de 9 mai a fost pregătit cu susținerea prof. Simona Ciobănel, directorul Colegiului Economic Mangalia.

MangaliaNews.ro, Sâmbătă, 09.05.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply