Cum au reuşit liceenii de la “Callatis” să schimbe imaginea proastă a românilor din Franţa

0
1029

liceenii-de-la-callatis

Moda proiectelor pe fonduri europene, în parteneriat cu minim cinci-şase şcoli fie din Franţa, Spania, Italia, Turcia, Germania, a prins puternic şi în instituţiile constănţene, profesorii fiind direct interesaţi nu numai de vizibilitatea propriei unităţi şcolare, dar şi de şansa de a vizita Europa pe banii altora.

O bună ocazie de a cunoaşte cultura şi civilizaţia ţărilor europene este oferită de platforma etwinning.net, unde sunt înscrise peste 140.000 de şcoli din diferite colţuri ale lumii, care îşi doresc să interacţioneze. Iar dacă pentru alţii este foarte uşor să stabilească un schimb cultural, pentru români, după cum ne povestea prof. Vianora Avădanei, de la Liceul Teoretic „Callatis” din Mangalia, este o adevărată piatră de încercare.

„Mai mult de jumătate din discuţiile pe care le port cu viitoarele şcoli partenere se axează pe lămurirea lor că rom nu este sinonim cu România. Dacă iniţial se arată deschişi colaborării, mai apoi bat în retragere, spunând că presa din ţările lor ne descrie doar prin prisma jafurilor şi a relelor pe care le fac unii români”, ne mărturisea prof. Avădanei, care s-a întors recent dintr-un al doilea schimb cu o şcoală din Franţa.

Spre deosebire de proiectele cu fonduri europene, parteneriatele accesate de Liceul „Callatis” au la bază reciprocitatea, schimbul de elevi care sunt găzduiţi în familii. Tocmai de aceea, prof. Luminiţa Pătrânoiu, director, ne declara că elevii care beneficiază de astfel de ieşiri sunt selectaţi din rândul celor care pot, la rându-le, să găzduiască elevii altor ţări.

„Ca dovadă a ospitalităţii noastre, nu mică le-a fost mirarea străinilor când au ajuns în Mangalia şi au descoperit ce liceu frumos avem, mai ales că este de stat. Ba chiar că există blocuri în oraşul nostru, pentru că ei, din păcate, ne consideră un fel de lumea a treia. Mai mult, s-au mirat că avem biblioteci acasă, pentru că la ei nu prea mai există. Cât despre frumuseţile Deltei Dunării sau a pitorescului peisajelor din Sinaia, cu certitudine au avut ce povesti şi altfel la întoarcere în ţara lor”, a adăugat acelaşi director.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mai liberi să-şi exprime creativitatea

Vă invităm să citiți articolul integral în cugetliber.ro, Luni, 4 mai 2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply