MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale, episodul 8 – EDUCAȚIE, ÎNVĂȚĂMÂNT

0
4575

farmec.ro
carturesti.ro%20

Mangalia20-montaj-foto

MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale

– episodul 8 –
Anul acesta se împlinesc 20 DE ANI de când orașul Mangalia a fost declarat municipiu (1995 – 2015).

Cu acest prilej, redacția ziarului online www.MangaliaNews.ro a lansat Topul personalităților locale „MANGALIA TOP 20”. Au trecut, așadar, 20 de ani de când Mangalia este municipiu; noi am ales pentru a puncta acest eveniment 20 de domenii în care s-au afirmat concitadinii noștri, de-a lungul vremii, încercând, totodată să “updatămMonografia “Mangalia în paginile vremii”, scrisă în 2007 de Aurelia și Alexandru Lăpușan.

Articolul anterior a cuprins domeniile CINEMATOGRAFIE, TEATRU, ACTORI, ACTRIȚE.

Continuăm astăzi cu Episodul 8: 

EDUCAȚIE, ÎNVĂȚĂMÂNT.


Din monografia „Mangalia în paginile vremii”, autori Aurelia și Ștefan Lăpușan:

Mangalia-in-paginile-vremii

Școala își redeschide porțile (n.red.: după Primul Război Mondial)

Viața orașului revine la normal, prin redeschiderea școlilor. Anul școlar începe în decembrie 1918, în clădiri ciuruite de bombardamente, fără lemne de foc, fără manuale. Învățătorii abia reîntorși de pe front, dau tonul refacerii orașului. Zestrea Mangaliei se rezuma la o grădiniță de copii condusă de educatoarea Istodorescu și o școală primară mixtă la care slujeau învățătorii Petra Stegaru, Ion Teodorescu, Adela Brătianu, Ecaterina Dabija. La Școala urbană din Mangalia mai funcționau învățătorii Vasile Stegaru, Gheorghe Ionescu și Margareta Pandelescu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În anul 2006, profesorul turc octogenar Gevat Ziadin îl evoca pe învățătorul Alexandru Fusaru, cel de-al treilea director al singurei școli din Mangalia, construită în 1908, având doar două săli de clasă. După cum își amintea Gevat Ziadin, primii dascăli s-au numit Gheorghe Pantazi și Buzoiescu Albu, mai târziu și Vasile Stegaru. Pe turcii din localitate îi învață românește imamul Reșid Gemil, care asigură și învățământul confesional pentru nevoile comunității sale.

În 1923 a fost inaugurat Orfelinatul „Olga M. Sturdza” din Mangalia, (primar Nicolae Roșculeț, ajutor de primar Omer Omer), directorul așezământului pentru orfanii de război fiind numită Adela Chiorpec, celor 150 de copii oferindu-li-se dragostea oamenilor și o educație solidă.

În 1962, s-a construit din fonduri centralizate un local de școală cu 16 săli de clasă, anul următor fiind dat în folosință un nou local cu 4 săli de clasă, în cartierul Drum nou (Coloniști). În total, funcționau la acea dată trei unități școlare și 5 grădinițe. Alături de acestea, funcționa Liceul Mangalia, în trei localuri cu 27 săli de clasă, două laboratoare, trei ateliere, o sală de proiecție și o sală de sport. Era frecventat de 1.600 de elevi. Școala sanatorială funcționa în incinta Sanatoriului TBC, în 38 de saloane pentru 500 de elevi.

În 1988, Policlinica militară din centru se transformă în Școală generală (corpul 2 al actualei Școli Gala Galaction).

În anul 1989, la Mangalia funcționau 5 școli, 7 grădinițe, o școală profesională, două licee, recventate de 10.259 elevi.

În iunie 2000, la Mangalia s-au sărbătorit 60 de ani de învățământ gimnazial.

Prof. Virginia Vlad, director al Grupului școlar de servicii, administrativ și de servicii Mangalia, a invitat cu acest prilej pe foștii elevi care au depănat amintiri despre anii de școală, cinstindu-l pe Henny Ignatie, eminentul lor profesor de matematică, în amintirea căruia a fost dezvelită o placă purtând cuvintele In memoriam prof.Ignatie Henny. La sfârșitul anului, ca o recunoaștere a activității desfășurate de profesorii și elevii școlii de-a lungul timpului, instituția este ridicată la rang de Colegiu economic.

colegiul_economic_mangalia

În octombrie, același an, au fost marcați primii zece ani de la înființarea Liceului teoretic Callatis, prilej cu care se inaugurează un complex școlar cu 24 săli de clasă și laboratoare moderne și cabinete de profil teoretic, bibliotecă, sală de teatru și cinematograf, terenuri și sală de sport.

mangalia_liceul_teoretic_callatis-


Liceul Tehnologic “Ion Bănescu” din Mangalia:

Ion Bănescu a infiintat primele scoli primare din Constanta in 1879 si a pus bazele Scolii Normale de Invatatori, in anul 1893.

Din considerente strategice si economice specifice zonei geografice, in 1974 Ministerul Apararii Nationale a infiintat actuala scoala pentru a pregati forta de munca necesara Santierului Naval Mangalia (santier militar).

In anul 1976, prin ordinul Ministerului Educatiei si Invatamantului au fost infiintate, pe langa liceu, Scoala Profesionala si Scoala de Maistri – Mangalia. Inca de la inceputurile sale, scoala a pregatit elevii din toata tara, in special din zona Moldova, care au constituit baza fortei de munca a celor doua Santiere Navale ale orasului Mangalia: Santierul Naval 1 (militar) si Santierul Naval 2 Mai (civil).

De la infiintarea sa si pana in prezent, scoala a avut diverse denumiri:

  • 1974 – 1990 – Liceul Industrial nr. 1

  • 1990 – 1995 – Grup Scolar Industrial pentru Constructii de Masini

  • 1996 – 2012 – Grup Scolar Industrial  Ion Banescu

  • 2012 – pana in prezent Liceul Tehnologic Ion Banescu.

Amplasat in partea de sud a municipiului Mangalia – zona geostrategica a tarii – la aproximativ 500 de metri de Tarmul Marii Negre, Liceul Tehnologic Ion Banescu raspunde de peste 30 de ani dorintei tinerilor de a accede la forme de pregatire adecvate profilului lor psihologic si adaptate dinamicii pietei muncii.

liceul_tehnologic_Ion_Banescu_Mangalia

Mai mult despre Liceul Tehnologic Ion Banescu din Mangalia, AICI: 

http://gsibanescu.licee.edu.ro/.


 Scoala Gimnazială Nr.1 Mangalia

scoala nr1 mangalia-

Prezentare (sursa: http://scoala1dinmangalia.blogspot.ro/)

VIZIUNEA ŞCOLII: “O şcoală fără bariere etnice, fară discriminare, pentru toţi copiii comunităţii”.

MISIUNEA ŞCOLII: Ţinând seama de aşezare în cadrul comunităţii, şcoala noastră are ca misiune, prin profilul primordial al activităţii sale, să asigure şanse egale, indiferent de etnie, să creeze un mediu şcolar prietenos, stimulativ în vederea valorizării tuturor elevilor. Are misiunea de a promova valorile interculturale din cadrul comunităţii,de a organiza acţiuni artistice interculturale atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Prin aspect, dotare materială, calitatea materialului uman, şcoala noastră ţinteşte să devină simbolul de suflet al întregii comunităţi.

Cartierul în care este construită şcoala a fost constituit în partea de vest a oraşului începând cu anul 1922, când s-au aşezat, pe baza reformei agrare din 1921, ţărani din toate regiunile ţării. Datorită acestui fapt cartierul a fost numit “Colonişti”. Mai târziu, alături de aceştia, prin dezvoltarea oraşului şi extinderea cartierului, s-au aşezat aici tătari veniţi din satele din împreurimi. Astăzi, în cartier trăiesc împreună: români, tătari, turci şi o numeroasă populaţie de rromi. O clădire propriu-zisă pentru şcoală nu a existat până în anul 1957, copiii urmând cursurile la şcoala din centru.

În anul 1957, cu sprijinul masiv al populaţiei din zonă, a fost construit primul corp de şcoală, iniţial I-IV, cu patru săli de clasă, cancelarie, magazie pentru depozitarea combustibilului. În anul 1964, s-a construit al doilea corp, cuprinzând cinci săli de clasă, cancelarie şi bibliotecă. Al treilea corp de şcoală este construit în anul 1974: clădire cu etaj ce cuprinde opt săli de clasă, două laboratoare, cancelarie, bibliotecă, cabinet director şi secretariat. În perioada 1997-1978, a fost amenajată o frumoasă bază sportivă care a fost diminuată ca suprafaţă prin construcţia unei moderne săli de sport.


 ŞCOALA nr 2 „SFÂNTUL ANDREI” Mangalia – 40 DE TREPTE SPRE VIITOR

scoala nr 2 Mangalia - Sf Andrei

În anul şcolar 2010-2011, Şcoala Sfântul Andrei din Mangalia a sărbătorit 40 de ani de la înfiinţare. Data de 30 noiembrie se înscrie în calendarul istoric al şcolii şi este trăită zilele acestea cu deosebită emoţie de către elevi, cadre didactice şi părinţi.

Sâmbătă, 29 noiembrie 2010, Centrul Municipal de Cultură Mangalia a fost locul de întâlnire a vechii şi noii generaţii de învăţători şi profesori ai şcolii, a reprezentanţilor ISJ Constanţa, a oficialităţilor locale, a partenerilor şcolii şi a sponsorilor tradiţionali, pentru GALA FESTIVĂ dedicată acestei aniversări.

Povestea şcolii noastre începe cu o bucată de pământ din curtea doamnei profesoare Anica Popa Ana, sortită de destin să nu fie cultivată cu legume sau fructe ci …. cu copii! Însăşi doamna profesoară de matematică avea să lucreze toată viaţa în clădirea ocrotitoare a Şcolii Generale Nr. 2, ocupând funcţia de director adjunct şi scoţând la lumină recolte bogate de elevi pasionaţi de ştiinţa minţii.

De anii aceia de început îşi amintesc şi astăzi doamna învăţător Joiţa Ecaterina (81 ani) şi domnul învăţător Gevat (94 ani), martori ai gropii de temelie şi cei care au deschis, primii, uşa acestui lăcaş de cultură.

De primul an al şcolii se leagă numele celor mai de seamă învăţători şi profesori ai Mangaliei, pomeniţi şi astăzi cu stimă, dragoste şi recunoştinţă de generaţii întregi de copii, părinţi şi bunici.

Prima cladire a scolii a fost construita in anul 1900. (Ulterior a slujit ca sala de sport pentru cladirea noua).

Aceasta a fost si prima scoala din orasul Mangalia. Primul director al scolii a fost  ALBU BUZOIESCU (1908-1915). Apoi, timp de 25 de ani, director a fost invatatorul VASILE STEGARU.

Actuala clădire a şcolii a fost construită în anul 1970, fiind denumită “Şcoala Generală Nr.2”.  Dintre directorii noii şcoli îi amintim pe: prof. Cuca Epure, prof. Pauna POPESCU, prof. Aneta NICOLAE, prof. Dumitru GHITA, prof. Zaharia Ion,  prof. Gavrila Mariana, prof. Ana BALEA.

Şcoala Generală Nr. 2 a fost şcoală-pilot între anii 1970-1974.

Deceniul 1970-1980 este încărcat de savoarea lecţiilor într-o şcoală nouă. Declarată şcoală pilot, noua instituţie păstorea în jur de 1700 de elevi (câte 35-40 de elevi într-o clasă), aliniaţi tipului de educaţie strictă, specifică acelor ani, din care se trag astăzi generaţii de medici, profesori, avocaţi, ingineri şi alte meserii respectabile. Deviza acelor ani era munca pentru viitor şi construirea unei cariere onorabile, prin effort, sacrificii şi multă muncă.

Elevii intrau în şcoală pe la intrarea din spate şi nu aveau voie nici pe scara profesorilor, nici pe la intrarea din faţă. Clasele erau întreţinute de către părinţi şi elevi, care spălau duşumelele o dată pe lună, văruiau şi vopseau o dată pe an. Elevii purtau uniformă şi cravată roşie cu tricolor, erau mândri de ţara lor şi de părinţii lor, cântau Imnul de Stat la intrarea în clasă dimineaţa şi mâncau savarine proaspete de la chioşcul din colţ. Fiecară clasă avea un commandant de detaşament şi 3 comandanţi de grupă, fiecare cu firete distincte, şnururi roşii sau galbene, pe care le arătau cu mândrie atunci când erau îmbrăcaţi în uniforma de sărbătoare.

Premiile erau încununate cu coroane de flori, purtate cu mândrie prin tot oraşul, iar statuile erau importante pentru că ştiai totul despre ele.

Se învăţa şi sâmbăta până la ora 12 şi uneori, la sfărșitul săptămânii, puteai asculta corul cadrelor didactice, îmbrăcate în costume elegante.

Jocurile cele mai îndrăgite de copii erau limoninele, “Ţară, ţară, vrem ostaşi”, “Mi-am pierdut o batistuţă” şi “De-a v-aţi ascunsa”. Se citea mult, pentru că trebuia apoi să povesteşti, în gura mare, cu pasiune, subiectele din romanele lui Dumas, Jules Verne, Constantin Chiriţă şi Daniel Defoe. Toţi copiii auziseră sau citiseră despre Winnetou, Fram Ursul polar sau Robinson Crusoe. Hainele erau cam toate la fel şi astfel, eliberaţi de povara unor gânduri apăsătoare şi inutile, copiii se jucau în grupuri mari, împărţind vreun sandviş dat din gură în gură sau vreo sticlă de Cico, tot la fel.

Severitatea profesorilor era proverbială, dar le citeai în ochi pasiunea cu care se dedicau muncii la catedră. Fiecare zi era o lecţie importantă de viaţă, cu câştiguri pe termen lung. Elevii de atunci datorează deprinderile de lucru de astăzi unor dascăli celebri precum:

ÎNVĂŢĂTORI: Postolache Ana, Joiţa Ecaterina, Zeadin Gevat, Ivanaşciuc Elena, Gidu Victoria, Gavrilă Mariana, Achim Elisabeta, Trandafirescu Ioana, Topor Maria.

PROFESORI: Vlad Olga (Limba Română), Anica-Popa Ana (Matematică), Antonescu Maria (Limba Română), Dan Dumitrula (Limba Română), Antonescu Grigore (Biologie), Feraru Tereza (Muzică), Antohi Gheorghe (Geografie), Zamosteanu Inge (Limba Franceză), Zamosteanu Cornel (Educaţie Fizică), Arginteanu Nicolae (Educaţie Fizică), Dumitrescu Maria (Limba Română), Tanef Ecaterina (Biologie), Stoica Voica (Limba Română), Zaharia Ion (Biologie), Halil Remzie (Limba Română), Iliaz Neugis (Limba Franceză) Stretean Maria Maia (Chimie), Gidu Eugen (Matematică), Balea Ana (Matematică), Turtucăianu Didina(Geografie), Ninu George(Maistru De Atelier), Văitiş Doina – Bibliotecar, Tănase Aurelia – Administrator, Fieraru Elena – Secretar.

Păstrăm o amintire vie celor care au trecut în nefiinţă: prof. Ghiţă Dumitru (fost director), prof. Nicolae Aneta (fost director), înv. Alexe Maria (fost Preşedinte al ONG Salvaţi Copiii), învăţătorilor: Mitroi Elena, Cazacu Elena…, profesorilor: Vlădoiu Ion, Jaja Clementina, Mitroi Elemer, Drăgan Adriana…, elevei Ţopa Ştefania (şef de promoţie în anul 2009 la Liceul Teoretic Callatis).

Anul şcolar 2000-2001 marchează o nouă etapă în viaţa Şcolii Generale Nr. 2. La iniţiativa domnului director Mihai Covaci şi prin acordul deplin al cadrelor didactice, şcoala va căpăta o nouă denumire: SFÂNTUL ANDREI.

Apostolul Andrei, frate al lui Petru, s-a nascut in  Betsaida, din Galileea, nordul Tarii Sfinte si a fost un simplu pescar, dar ridicat apoi de Mantuitorul Hristos la rangul de “pescar de oameni”.

In urma poruncii Domnului, de a vesti Evanghelia la toate neamurile, dupa ridicarea la cer a Mantuitorului si Pogorarea Sfantului Duh in lume, Apostolul Andrei a ajuns pe pamantul geto-dacilor, adica in Scythia, meleagurile Dobrogei de azi.

Lui ii datoram, deci, crestinarea noastra, iar marturie ne stau colinde, legende si obiceiuri din Dobrogea care amintesc de trecerea lui prin aceste locuri. Una din aceste colinde pomeneste de “schitul lui Andrei”, la care veneau Decebal si Traian pt a asculta slujba ce se savarsea aici.

În data de 30 noiembrie il praznuim si vrem sa ii semanam prin aceea ca scoala noastra, care ii poarta numele, se vrea a fi prima in pescuirea copiilor in mrejele cartii. Insusi numele Apostolului, care se traduce prin “barbat”, ne indeamna la statornicie in credinta prin lumina cunoasterii.

Programul managerial al directorului de atunci al şcolii, prof. MIHAI COVACI, proiectează un deceniu în viaţa şcolii noastre.

Iniţiativele sale au fost sprijinite de-a lungul anilor de către autorităţile locale, cărora le mulţumim.

Ne aducem aminte cu plăcere de anul 2000, de momentul devenit istorie în care declaram Şcoala Gen. Nr. 2 ca SCOALA SFÂNTUL ANDREI.

Demaram atunci proiecte importante precum parteneriatele şcolii, revista şcolii SURÂSUL SOARELUI, tăiam panglica inaugurală a primului cabinet de informatică şi a primului cabinet de consiliere şcolară, inauguram şi sfinţeam centrala electrică foarte modernă, schiţam deja, împreună, acţiuni de renume din perioada următoare.

După anul 2.000, au prins viaţă alte proiecte: demolarea clădirii vechi a sălii de sport, construirea gardului şcolii, schimbarea întregului mobilier şcolar, înlocuirea tîmplăriei de lemn cu termopan, înlocuirea uşilor, reparaţia capitală a instalaţiei electrice.

Mulţumim încă o dată autorităților locale pentru tot sprijinul acordat şi îi aşteptăm mereu alături de noi, la bine şi la greu.

Şcoala Sfântul Andrei din Mangalia se doreşte o şcoală prezentă în modernul peisaj educaţional constănţean. Seria de programe în parteneriat, care a debutat în anul 1999, prin protocoale semnate între aproape 10 şcoli din judeţ, a trecut de barierele lingvistice sau culturale. Multitudinea de activităţi extracurriculare, care se desfăşoară an de an la şcoala noastră, adună laolaltă sute de elevi, părinţi şi cadre didactice, care se regăsesc într-un climat extern catedrei şi catalogului, dar şi într-un spaţiu plăcut, armonios, participativ.

Din luna iulie 2008, şcoala a intrat într-un amplu proiect de renovare şi modernizare, care să ofere un standard european procesului de educaţie.

Mai mult, aici: http://www.radiometafora.ro/2010/12/01/coala-sfantul-andrei-mangalia-40-de-trepte-spre-viitor/


Școala Gimnazială Nr.3 Mangalia

scoala nr 3 Mangalia

Şcoala Gimnazială nr. 3 Mangalia se află în zona de vest a oraşului, clădirea dată în folosinţă în anul 1976, are 2 etaje, 18 de săli de clasă, unde învaţă 920 de elevi de ciclul primar si gimnazial, un laborator de informatică, un laborator AeL, biblioteca, un cabinet de psihologie şcolară.

Proiecte naționale / internaționale:

  • Proiect educaţional „Pădurea – aurul verde al terrei”,
  • Campania „Reciclez, nu poluez”,
  • Proiect educaţional „Stil de viata sănătos”,
  • Proiect educaţional „Violenta, ultimul refugiu al incompetentei”,
  • Proiect educaţional „Încotro?Ai nevoie de busolă?”,
  • Proiect educaţional „Şcoala micilor poliţişti,
  • Concurs şcolar „Alter ego”,
  • Colaborare cu Complexul cultural „Callatis” Mangalia.

Adresă: Strada Albatros 10, Mangalia 905500, România. Telefon:+40 241 752 930.

Sursa: http://www.isjcta.ro/ofertaeduc/scoli%20judet/mangalia%203/oferta.html.


Școala Gimnazială “Gala Galaction” Mangalia

scoala_gala_galaction_mangalia-geamie

Pe actualul amplasament al şcolii, învăţământul debutează în anul 1940 când Gimnaziul Mixt din Cavarna s-a mutat în Mangalia purtând numele de Gimnaziul Mixt din Mangalia. Acesta a suferit numeroase modificări şi transformări de-alungul timpului.

Din Septembrie 1953, ia naştere Şcoala de 7 Ani cu Clasele I- VII. « În 1956, şcoala îşi măreşte baza materială şi numărul de clase prin construirea unui nou spaţiu.

În 1959 se înfiinţează un liceu teoretic sub titulatura de Şcoala Medie Mixtă cu Clasele I-XI, sub forma sub care funcţionează până în 1965.

În 1962 se înfiinţeaza noua clădire a liceului teoretic cu Clasele I- XI, clasele de învăţământ primar si gimnazial predominând.

Anul 1965 marcheaza o noua transformare ca titulatură si conţinut, Şcoala Medie Mixtă devenind Liceul Teoretic nr. 1 cu clase I- XI până în 1977 când devine Liceul Industrial nr. 2 în cadrul căruia funcţionau clase de învăţământ primar, gimnazial, teoretic şi industrial.

În Ianuarie 1986 Liceul Industrial nr. 2 se scindează în Liceul Economic şi Şcoala cu Clasele I- VIII Mangalia. Şcoala Generală nr.5 primeşte drept sediu provizoriu trei clădiri, până la construirea unui sediu nou în apropierea staţiunii Saturn.

În cadrul Ediţiei a 3-a a Zilelor Şcolii, 30. 05 – 01. 06 2002, cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, instituţia primeşte numele scriitorului Gala Galaction.

În prezent, Şcoala Gimnazială “Gala Galaction”, funcţionează în două sedii situate în Şoseaua Constanţei nr.27 şi Oituz nr.2, clădirile suferind modernizări succesive şi dotări substanţiale.

scoala_gala_galaction_mangalia-sens

O scoala de nota 10!

Actualizat: 08 September 2013

“FIECARE COPIL PE CARE ÎL INSTRUIM, ESTE UN OM PE CARE ÎL CÂȘTIGĂM” 

(VICTOR HUGO)

 Școala Gimnazială “Gala Galaction” Mangalia, este o școală a deschiderii spre nou, spre cunoaștere, o școală a dialogului sincer și corect cu toți cei care ne calcă pragul.

Este o unitate de învățământ cu predare în limba română, care școlarizează elevi în clasa pregătitoare și clasele I-VIII.

Iată 10 MOTIVE pentru a-ți lăsa copilul să învețe la o ȘCOALĂ DE NOTA 10: 

Școala Gimnazială “Gala Galaction” este situată în zona centrală a municipiului Mangalia. Accesul în unitatea noastră este facil, putându-se ajunge aici din toate zonele orașului chiar și pe jos sau cu microbuzele pentru transportul local (Primăria orașului nostru asigură transportul gratuit pentru elevi).

Școala noastră are săli de clasă modern utilate, laboratoare de informatică, sală de gimnastică, terenuri de sport moderne, toalete igienizate, cabinet medical, cabinet de consiliere psihologică, bibliotecă cu un număr mare de volume.

Resursele materiale ale școlii sunt puse în valoare de dascăli preocupați de realizarea unui învățământ de calitate. Cadrele didactice beneficiază de o bună pregătire profesională, de o bogată experiență, dar și de pasiune, dăruire, ceea ce le permite organizarea și desfășurarea unui proces instructiv-educativ de calitate.

Oferta educațională a școlii este generoasă și atent concepută, astfel încât procesul didactic să fie centrat pe elev și să respecte particularitățile de vârstă și individuale ale copiilor, interesele și aptitudinile acestora.

Activitatea managerială, dinamică și creatoare, asigură o bună desfășurare a procesului didactic, o bună gestionare a resurselor umaneși materiale și crează un climat propice dezvoltării personalității elevilor noștri.

Pentu că știm să ne motivăm elevii, valorificăm optim ambiția și devotamentul lor, pasiunea pentru învățătură și an de an obținem rezultate deosebite la examenele naționale, concursuri și olimpiade școlare, concursuri sportive.

Ne plasăm printre școlile de frunte ale orașului în ceea ce privește rezultatele obținute de elevi la admiterea în învățământul liceeal 2013.

Ne mândrim cu elevii claselor a VIII-a care ne reprezintă în acest an școlar 2013-2014, în licee și colegii de marcă din oraș și din județul Constanța – Mircea cel Bătrân, Ovidius, Carol I, Mihai Eminescu, Regina Maria, Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Rotaru, Lucian Blaga, Callatis, Economic Mangalia și se alătură colegilor lor care au absolvit cursurile școlii noastre în anii anteriori.

Activitățile extracurriculare și extrașcolare completează conținutul instruirii și sunt organizate în funcție de interesele elevilor, având un conținut științific, cultural artistic, umanitar, ecologic, moral-civic, și o influență benefică asupra dezvoltării personalității copiilor.

Partener de nădejde, Asociația părinților “Gala Galaction” poate reprezenta un model de implicare în viața școlii.

 Scoala Gimnaziala “Gala Galaction”

Sursa: http://www.scoalagalagalaction.ro/.


Galerie foto  despre Învățământul din Mangalia – pag.222, 223, 224, 225 și 226 din Monografia Mangalia în paginile vremii” – Aurelia și Alexandru Lăpușan:

SAMSUNGSAMSUNGSAMSUNGSAMSUNGSAMSUNG


Nota redacției: Am transmis către toate școlile, liceele și grădinițele din Mangalia e-mailuri prin care le-am solicitat completarea, aducerea la zi a datelor de care dispuneam de pe internet sau din Monografia Mangalia în paginile vremii, apărută în anul 2007 (autori Aurelia și Alexandru Lăpușan). Pentru că, nici după aproape două luni nu am primit niciun răspuns de la instituțiile de învățământ din Mangalia, ci doar unele promisiuni că “o să ne trimită…”, publicăm astăzi materialele pe care le avem din sursele citate mai sus, urmând ca, pe măsură ce vom primi răspunsuri la solicitările noastre, să aducem la zi această postare.

Iată ce conțineau e-mailurile trimise la începutul lunii martie a.c.:

Redacția ziarului online MangaliaNews.ro

Către

Școlile, grădinițele și liceele din municipiul Mangalia

Vă dorim o primăvară cât mai frumoasă!

Primim cu mare interes Comunicate de presă de la instituțiile de învățământ pe care le conduceți și vă mulțumim pe această cale pentru colaborare. Le vom publica prompt, în continuare, pe ziarul online www.mangalianews.ro.

Recent, am lansat în mediul virtual proiectul MANGALIA 20, un TOP al personalităților locale, dedicat împlinirii a 20 de ani de la declararea ca municipiu a orașului Mangalia, în 1995. În cadrul proiectului, ne-am propus să publicăm 20 de episoade din 20 de domenii de activitate specifice zonei.

Vă invităm să vizionați primele trei episoade, aici:

http://www.mangalianews.ro/mangalia-20/mangalia-20-un-top-al-personalitatilor-locale-episodul-1-arheologie/

http://www.mangalianews.ro/2015/02/17/mangalia-20-un-top-al-personalitatilor-locale-episodul-2/

http://www.mangalianews.ro/2015/02/25/mangalia-20-un-top-al-personalitatilor-locale-episodul-3-arte-plastice-pictura/

Pentru domeniul Educație/Invățământ/Cultură, vă rugăm să ne trimiteți pe adresa de e-mail [email protected] în sinteză, o prezentare a instituției dumneavoastră de învățământ, cu istoricul ei și, mai ales, câteva nume de dascăli renumiți care s-au perindat la catedrele școlii precum și nume de foști elevi care au reușit în viață și sunt personalități în domeniile lor de activitate! (Cu linkuri spre articole de presă în care au fost menționați, plus fotografii/filme reprezentative din activitățile dumnealor și ale instituției).

În măsura în care considerați binevenită propunerea noastră, pentru a valorifica informațiile cuprinse în acest proiect despre Mangalia, vă rugăm să le transmiteți cadrelor didactice din școlile, liceele și chiar din grădinițele Mangaliei, rugămintea de a deschide site-ul www.mangalianews.ro pe video-proiectoarele din școli și, la orele de Dirigenție, de Civică, sau la activitățile educative din programele “Școala altfel”, să prezinte copiilor aceste episoade din Monografia virtuală a Mangaliei, pe care noi ne străduim să le prezentăm într-o formă cât mai accesibilă.

De asemenea, dacă aveți completări sau observații pe marginea celor publicate în serialul nostru MANGALIA 20, un TOP al personalităților locale, sau în alte articole, le primim cu interes, pe aceeași adresă de e-mail: [email protected].

Vă mulțumim anticipat și vă dorim sănătate multă și nenumărate bucurii, alături de toți cei dragi! Succese cât mai multe în activitatea profesională, spre cinstirea școlii românești!

Cu stimă deosebită,

Mangalia News, 02.03.2015.


Episodul viitor: (9) CULTURA la Mangalia.


Surse documentare pentru serialul MANGALIA 20: 

  • Monografia „Mangalia în paginile vremii”, autori Aurelia și Alexandru Lăpușan, Editura Dobrogea, 2007,
  • Site-ul Muzeului de Arheologie Callatis din Mangalia,
  • Publicații locale, județene, naționale,
  • Colecții de fotografii personale,
  • Alte surse: Internet, rețele de socializare.

Montaj foto titlu: Pictura „Mangalia veche”, 1945, Lucia Demetriade Bălăcescu și Mangalia, sensul giratoriu, 2014.


P.s. Stimați cititori, în completarea episoadelor postate sau a celor planificate să apară în serialul MANGALIA 20, vă invităm să ne trimiteți materiale cu referire la temele / domeniile supuse atenției dumneavoastră – texte, fotografii, vederi, filme, linkuri spre anumite articole, pe adresa de e-mail [email protected].

Cu mulțumiri, Mangalia News, 20.04.2015.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply