În săptămâna „Școala altfel”, Muzeul „Callatis” a devenit neîncăpător pentru tinerii vizitatori

0
783

farmec.ro
carturesti.ro%20

Saptamana Scoala altfel (1)

Cu prilejul Săptămânii „Școala altfel”, Muzeul de Arheologie „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia a fost vizitat de numeroși elevi, însoțiți de profesorii coordonatori.

Saptamana Scoala altfel (3)

Specialiștii muzeului le-au prezentat acestora istoria Dobrogei, din preistorie și până în prezent, insistând asupra istoriei cetății Callatis, de la întemeierea sa, de către coloniștii dorieni veniți din Heracleea Pontică, la sfârșitul secolului al VI-lea a.Chr., și până la distrugerea sa definitivă de către popoarele migratoare, la sfârșitul secolului al VI-lea p.Chr. și începutul secolului al VII-lea p.Chr.

Saptamana Scoala altfel (4)

Pe lângă istoria de peste un mileniu a cetății Callatis, specialiștii muzeului le-au mai prezentat tinerilor vizitatori artefactele din expoziția permanentă a muzeului callatian: piese arhitectonice, statui din calcar și marmură, statuiete din ceramică, vase ceramice, vase din sticlă, obiecte din metal, bijuterii, monede și multe altele.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Saptamana Scoala altfel (5)

Un loc special din expoziția muzeului îl reprezintă renumitul mormânt cu papirus, cercetat în anul 1959. Papirusul descoperit în mormânt a fost trimis imediat după descoperire la Moscova pentru conservare și, timp de jumătate de secol, a fost considerat pierdut de către întreaga lume științifică românească. În anul 2011, după doi ani de căutări, dr. Sorin Marcel Colesniuc și dr. Ion Pâslaru au regăsit acest important artefact și l-au readus la Muzeul „Callatis”.

Saptamana Scoala altfel (2)

„Ne-au vizitat elevi din instituțiile de învățământ din Mangalia, din municipiul Constanța și din diverse localități ale județului Constanța. De asemenea, în aceste zile au vizitat muzeul liceeni din întreaga țară, care au participat la Olimpiada Națională de Științe Socio-Umane, ce se desfășoară, în perioada 8 – 10 aprilie 2015, la Mangalia. Au fost momente când Muzeul „Callatis” a devenit neîncăpător pentru numărul foarte mare de elevi, ca exemplu fiind ziua de miercuri, 8 aprilie, în jurul orei 15. Împreună cu muzeograf Liliana Bădin și muzeograf Corina Radu-Iorguș a trebuit să le vorbim grupurilor de elevi, în același timp, în trei zone diferite din expoziția muzeului: lângă harta cu cetățile antice întemeiate pe teritoriul Dobrogei, lângă lapidariu și lângă renumitul mormânt cu papirus”, a menționat cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia.

Saptamana Scoala altfel (7)

MangaliaNews.ro, Joi, 9 aprilie 2015.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply