Cum s-a pregătit Muzeul “Callatis” pentru săptămâna “Şcoala altfel”

0
812

farmec.ro
carturesti.ro%20

muzeul-callatis-mangalia

Muzeul de Arheologie „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia propune elevilor, în săptămâna „Şcoala altfel”, o variată ofertă culturală. 

Elevii pot vedea, în expoziţia de bază a muzeului, numeroase piese arhitectonice, precum coloane, capiteluri, vase ceramice, opaiţe, amfore, apeducte, statuete de tip „Tanagra”, vase din sticlă, stele funerare, inscripţii, reprezentări ale unor divinităţi, podoabe, bijuterii, monede, obiecte din metal etc. 

De asemenea, elevii mai pot vedea vestitul mormânt cu papirus, unic în România, datat în secolul IV a. Chr. 

Mormântul a fost cercetat în anul 1959, iar papirusul a fost trimis imediat după descoperire la Moscova, pentru conservare. Timp de jumătate de secol, papirusul a fost considerat pierdut, dar în anul 2011, împreună cu dr. Ion Pâslaru, l-am regăsit şi l-am readus la Mangalia”, a declarat cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, şeful Muzeului „Callatis”. 

În jurul mormântului, elevii pot vedea imagini mult mărite cu fragmentele de papirus descoperite în mormânt. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Tot în cadrul expoziţiei de bază, sunt conservate alte două morminte datând din aceeaşi perioadă. În muzeu mai există şi două vitrine cu materiale arheologice aparţinând culturii Hamangia, datând din a doua jumătate a mileniului V a. Chr., descoperite în ultimii ani la periferia de vest a Mangaliei. 

În faţa muzeului se află expuse, în aer liber, piese arhitectonice (coloane, capiteluri, arhitrave) datate din perioada antică, iar în parcul aflat în spatele clădirii, se află numeroase fragmente arhitectonice, dar şi un rug de incineraţie. 

Preţul biletelor este de 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru elevi, iar programul de vizitare este următorul: luni: orele 9 – 16; marţi, miercuri, joi: orele 9 – 17; vineri: orele 9 – 13.

Mai mult, în cugetliber.ro, Marți, 24.03.2015.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply