Am sărbătorit Ziua Natională a Bulgariei la Clubul Diplomatilor din București (FOTO)

0
1462

Clubul Diplomatic Bucuresti (1)

“Atât pentru români, cât și pentru bulgari, anul 1878 a rămas în istorie ca un an cu o semnificație deosebită. La sfârșitul războiului ruso-turc, desfășurat în perioada 1877 – 1878, la care și România a luat parte, marile puteri europene au recunoscut independența României (declarată în ziua de 9 mai 1877 în Parlamentul României) și au fost de acord cu revenirea Dobrogei la statul modern român, lucru care s-a concretizat, oficial, în ziua de 14 noiembrie 1878.

Prin Tratatul preliminar de la San Stefano, din 3 martie 1878, impus de Imperiul țarist Imperiului otoman, s-a constituit un principat autonom bulgar, pe un teritoriu foarte întins. Dându-și seama că Bulgaria devenise prea mare și putea să le amenințe interesele în Balcani, celelalte mari puteri europene au decis să semneze un nou Tratat de pace, la Berlin, în iulie 1878. În urma înțelegerilor, Bulgaria a fost divizată în cinci părți, teritoriul ei cuprinzând doar Moesia și regiunea Sofiei, astfel că mulți bulgari au rămas în afara granițelor noului stat.

Pentru a marca importanța acestei zilei în istoria bulgarilor, în după-amiaza zilei de 3 martie 2015, de Ziua Națională a țării vecine, Ambasada Bulgariei în România a organizat, la Clubul Diplomatic din București, o recepție la care au fost invitați: politicieni, diplomați și alte câteva persoane, printre care m-am numărat și eu. Invitația am primit-o ca urmare realizărilor mele în plan profesional, dar mai ales a colaborării fructuoase, din ultimii ani, cu prietenii bulgari din: Dobrich, Shabla și Durankulak.

Invitatie Clubul Diplomatic

Amintesc faptul că Muzeul „Callatis” a avut mai multe proiecte culturale, cu instituții și oameni de cultură din Bulgaria, cel mai important fiind cel din anul 2014, când au fost publicate două volume științifice: „Studii de preistorie. In honorem dr. Ion Pâslaru” (coordonatori științifici: dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Gabriel Talmațchi și dr. Todor Dimov) și „Kallatida” (coordonatori științifici: dr. Ion Pâslaru, dr. Sorin Marcel Colesniuc și dr. Todor Dimov). Dr. Todor Dimov este un renumit specialist de la Muzeul de istorie din Dobrich.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Clubul Diplomatic Bucuresti (5)

Precizez că cele două cărți, însumând peste 700 de pagini format A4, cu multe planșe color, au fost editate cu susținerea financiară a unor oameni extraordinari din Bulgaria, printre care îi menționez pe primarul Ziumbiul Medarov (din Durankulak) și pe dr. Iordanka Stoeva (din Shabla).

În cele două volume am inserat studiile unor oameni de știință din: Bulgaria, Macedonia, Polonia, Ucraina, Rusia, Republica Moldova și, bineînțeles, România, unde eu am semnat șapte studii științifice.

Clubul Diplomatic Bucuresti (6)

Cărțile au ajuns și la Ambasada Bulgariei de la București, iar reprezentanții Ambasadei au rămas plăcut impresionați de colaborarea dintre românii și bulgarii din zona Dobrogei, în domeniul istoriei.

 Cercet.șt.dr. Sorin Marcel COLESNIUC,

Șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia.

MangaliaNews.ro, Joi, 05.03.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply