Tu, Tânărule… De ce ar trebui să-ţi deschizi o firmă şi să nu te angajezi?

0
871

farmec.ro
carturesti.ro%20

Am avut această discuţie de zeci de ori cu prietenii mei (proprietari de firme) cu care colaborez zilnic pe foarte multe proiecte.

Am stat chiar într-o noapte cu Ovidiu Bălcăcian şi Cătălin Ionaşcu, să discutăm despre ce se întâmplă cu generaţia noastră (da, şi noi suntem tineri) şi de ce aceştia preferă să se angajeze, în loc să înceapă ceva, de unii singuri.

DR-Consultants

Eu nu zic că e un lucru foarte rău să te angajezi. Sunt foarte multe persoane care poate nu au spiritul antreprenorial necesar şi care au nevoie de cineva care să le spună ce să facă.

Însă eu refuz să cred că procentul tinerilor care ar putea fi antreprenori este aşa de mic. Mă uit cu tristeţe la oraşul meu, Braşov, care nici măcar în top 10 la numărul de firme înfiinţate de către tineri nu este.

Braşovul care este cel mai mare oraş la nivel de întindere, în top 5 oraşe la nivel de populaţie şi unul dintre cele mai productive oraşe din punct de vedere economic la nivel de cotizaţie la bugetul de stat. Însă totuşi tinerii doresc să se angajeze pe salarii mici şi nu vor să mergă pe drumul şerpuit al antreprenoriatului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Însă această situaţie nu se regăseşte doar la Braşov. Situaţia este grea pentru toate judeţele din România, inclusiv pentru Cluj şi Bucureşti care din punct de vedere statistic, o duc cel mai bine, însă nu e de ajuns.

Alături de prietenii pe care i-am menţionat mai sus, am pus bazele unui mic grup de firme care, de la an la an, au crescut foarte mult.

Am început prima oară cu DR Consultants, o firmă de consultanţă strategică de marketing, după care am dezvoltat grupul şi am pus bazele unei agenţii de marketing online (The-Pharmacy) şi a unei iniţiative de organizări de cursuri şi evenimente de business pentru oameni de marketing, antreprenori şi manageri.

Toate aceste lucruri le-am făcut în cei aproximativ 3 ani de când am pus prima cărămidă. Sincer să-ţi spun, la început nu am ştiut exact în ce mă bag şi nu mi-am imaginat că o să ajungem în acest punct.

Cu siguranţă nu vom stagna aici. Este doar un punct bifat pe harta timpului de care suntem mândri şi pe care vrem să-l întrecem cât putem de repede.

În această perioadă de 3 ani cred că am mai lansat multe iniţiative şi mici business-uri care din păcate sau din fericire au avut un eşec total. Am trecut şi prin momente în care ne imaginam cum ne vom îmbogăţi peste noapte, prin momente în care eram foarte plini de noi şi ziceam că le ştim pe toate, dar şi prin momente în care totul ne-a mers foarte bine şi am avut foarte mult de muncă.

La început aşa de greu mergea şi aşa de rău era cu banii, încât nu puteam să zic că merg la birou să fac bani. Pentru mine întâlnirea cu echipa era (şi încă este) ca şi cum aş fi ieşit în oraş, numai că era ceva mai controlat şi discutam lucruri mai serioase şi pragmatice.

Nimeni nu avea experienţa necesară să zică cum este la începuturile unei firme, însă fiecare dintre noi ştiam în sinea noastră că trebuie să aşteptăm cam 2 ani să vedem ceva concret şi să zicem că “ne permitem”. Un punct forte în dezvoltarea noastră au fost Cărţile, ele fiind singurele care ne-au ajutat să ne dezvoltăm la început şi să înţelegem încotro ne îndreptăm.

Cred că toată experienţa aceasta de minim 1-2 ani de muncă cu sau fără prea multe rezultate băneşti o păţesc toţi la început. De curând am citit cartea “Cei care schimbă jocul” care este realizată pe baza a 7 interviuri cu cei mai mari antreprenori români.

Ştii ce au toţi în comun? Munca extraordinar de multă care au depus-o în primii 2 ani şi gândirea extrem de pragmatică. Fără o gândire extrem de pragmatică nu ai cum să te lupţi cu dezvoltarea unei afaceri de la zero.

Aaa, era să uit de pasiune. Dacă ai făcut o afacere şi te gândeşti doar la cum să scoţi bani din ea cât mai repede şi cât mai uşor, pot să te asigur că nu va ţine prea mult.

Dacă faci o afacere pentru că visezi şi zi şi noapte ceea ce faci şi că pentru tine drumul până la birou este poate fi considerat un drum către distracţie, atunci cred că ţi-ai găsit afacerea potrivită.

Însă, până la urmă, întrebarea este:

De ce ar trebui să-ţi dechizi o firmă chiar dacă nu o duci bine cu banii si să nu te angajezi?

Citiți continuarea AICI. 27.01.2015.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply