Cardul de sănătate va putea fi refuzat! Iată cum

0
674

farmec.ro
carturesti.ro%20

carduldesanatate

Persoanele care refuză primirea cardului naţional de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, ar putea dovedi că sunt asigurate, chiar şi după data la care cardul va deveni obligatoriu, cu o adeverinţă. 

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 900/2012, cardul de sănătate este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013, însă practic acesta n-a fost folosit pentru că n-au fost emise şi activate toate cardurile. În acest sens, Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern, în vederea schimbării dăţii privind obligativitatea utilizării cardului de sănătate.

În acelaşi timp, în act sunt făcute şi precizări referitoare la persoanele care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă. Astfel, MS spune că asiguraţii şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale ar putea începe să utilizeze cardul de sănătate din 1 februarie 2015. Totuşi, pentru a evita îngrădirea accesului la servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, documentele folosite până în prezent pentru dovedirea calităţii de asigurat vor mai fi valabile până pe 31 martie.

În acelaşi timp, MS include şi o excepţie de la obligativitatea folosirii cardului de sănătate de către asiguraţii care au motive religioase sau de conştiinţă pentru a refuza primirea acestuia. Mai exact, acestea vor putea face dovada calităţii de asigurat, după data de 31 martie, cu o adeverinţă eliberată de casa de asigurări de sănătate.

În acest sens, asiguraţii vor trebui să depună o declaraţie pe propria răspundere, însoţită de cardul de sănătate (în situaţia în care acesta le-a fost livrat).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sursa: cugetliber.ro, Marti, 27.01.2015.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply