ISTORIE. Unirea lui Alexandru Ioan Cuza, startul României moderne

0
814

farmec.ro
carturesti.ro%20
În urmă cu 156 de ani, la 24 ianuarie 1859, adunarea electivă de la Bucureşti a decis cu unanimitate de voturi să îl aleagă pe domnitorul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, şi în Ţara Românească. Dubla alegere a fost primul pas spre Unirea celor două principate. În anii imediat următori, această unire personală s-a transformat într-o Unire reală, cu instituţii comune, o Unire recunoscută de puterile Europei. Dar dubla alegere a domnitorului Cuza nu a venit de la sine. Elita politică românească a depăşit unul câte unul obstacolele politice şi militare şi a pus imperiile vecine, ostile Unirii, în faţa faptului împlinit.

unirea-principatelor-romane

Înfrângerea Rusiei în Războiul Crimeii de către Anglia, Franţa şi Turcia a scos Principatele de sub dominaţia exclusivă a Imperiului Ţarist şi a celui Otoman. Prin tratatul de pace de la Paris din 1856, suzeranitatea otomană şi protectoratul rusesc asupra Moldovei şi a Ţării Româneşti au fost înlocuite cu garanţia colectivă a celor şapte mari puteri.

În martie 1856, în toiul Conferinţei de la Paris, reprezentantul Franţei, contele Waleski, ridică problema Unirii Principatelor. Prusia şi Sardinia, gândindu-se la propriile naţiuni, susţineau Unirea. Dar Ali Paşa răspunde că Moldova şi Ţara Românească nu ţin să se unească, iar trimisul Austriei, Buol, atacă declarând că aceeaşi limbă şi religie nu sunt motive suficiente pentru modificarea frontierelor şi că, de altfel, românii nici nu fuseseră consultaţi. Rusia oscila. Dar trimisul Angliei, Clarendon, punctează imediat: „Să le consultăm!”.

Aşa au luat fiinţă adunările ad-hoc. Dar, iniţial, alegerile pentru alcătuirea lor au fost marcate în Moldova de fraude în favoarea separatiştilor, încurajaţi de Poartă.

Cititi continuarea AICI. 24 ian.2015


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply