La Colegiul Economic din Mangalia, a fost sărbătorită Mica Unire (Galerie FOTO)

0
1008

Mangalia_Mica Unire

În după-amiaza zilei de miercuri, 21 ianuarie 2015, începând cu ora 16.00, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, s-a desfășurat o activitate cultural-științifică dedicată împlinirii a 156 de ani de la Unirea Moldovei cu Muntenia.

Manifestarea, organizată de Colegiul Economic, în colaborare cu Asociația de Balcanistică și Slavistică din România, Complexul Cultural „Callatis” și Școala Gimnazială nr. 3 Mangalia, a fost deschisă de profesor Mihai Sandu, care a prezentat programul, invitații și participanții la eveniment.

În continuare, elevii Școlii Gimnaziale nr. 3 Mangalia,  îndrumați de învățător Elena Curcan, au interpretat mai multe scenete avându-l în rolul principal pe Al.I. Cuza, primul domnitor al României moderne. Scenetele au fost urmate de cântece și dansuri populare ce fac parte din folclorul românesc

Cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural din Mangalia și vicepreședinte al Asociației de Balcanistică și Slavistică din România, a vorbit despre semnificația zilei de 24 ianuarie 1859 și a prezentat momentele mai importante care au dus la unirea Moldovei cu Muntenia: desemnarea unui singur candidat la domnia Moldovei, din partea grupărilor unioniste, în persoana lui Al.I. Cuza; alegerea sa, cu unanimitate de voturi, în cadrul Adunării Elective de la Iași, din ziua de 5 ianuarie 1859; hotărârea unioniștilor din Muntenia de a-l susține, ca domnitor, pe Al.I. Cuza și în Țara Românească și mobilizarea populației în acest sens; alegerea lui Cuza și la București, cu unanimitate de voturi, în ziua de 24 ianuarie 1959; campania desfășurată de diplomația română, în plan internațional, pentru recunoașterea dublei alegeri.

Liliana Bădin, muzeograf al Complexului Cultural „Callatis”, a descris viața și personalitatea domnitorului Al.I. Cuza, după care elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonați de prof. Roxana Curcan, au recitat poezii dedicate Micii Uniri și au interpretat mai multe cântece patriotice.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Activitatea dedicată sărbătoririi Micii Uniri a fost pregătită de profesorii din echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic: Ibolya Negoiță, Anișoara Teodorescu, Nicoleta Nicolaescu, Gabriela Apostu, Nelida Ismail, Mariana Nistor și Monica Mihalcea, cu susținerea prof. Simona Ciobănel, directorul instituției.

Galerie FOTO:

Mica Unire la Mangalia 2015 (1) Mica Unire la Mangalia 2015 (2) Mica Unire la Mangalia 2015 (3) Mica Unire la Mangalia 2015 (4) Mica Unire la Mangalia 2015 (5) Mica Unire la Mangalia 2015 (6) Mica Unire la Mangalia 2015 (7) Mica Unire la Mangalia 2015 (8) Mica Unire la Mangalia 2015 (9) Mica Unire la Mangalia 2015 (10) Mica Unire la Mangalia 2015 (11) Mica Unire la Mangalia 2015 (12) Mica Unire la Mangalia 2015 (13)

Mangalianews.ro, Joi, 22.01.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply