Colegiul Economic din Mangalia a sărbătorit Marea Unire a românilor (Galerie FOTO)

0
1081

farmec.ro
carturesti.ro%20

sarbatorireamariiuniriaromanilor-11

Joi, 27 noiembrie 2014, începând cu ora 16.00, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic, s-a desfășurat simpozionul „1 DECEMBRIE – MAREA UNIRE A ROMÂNILOR”. Activitatea a fost deschisă de Ibolya Negoiță, profesor documentarist la Colegiul Economic Mangalia, care a prezentat programul și invitații la eveniment, după care a invitat elevii Școlii Gimnaziale nr. 3 Mangalia,  îndrumați de înv. Elena Curcan și director dr. Mihai Ionescu, să interpreteze sceneta având ca temă Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din ziua de 1 decembrie 1918.

În continuare, cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia și vicepreședinte al Asociației de Balcanistică și Slavistică din România, a vorbit despre semnificația zilei de 1 Decembrie 1918 și a prezentat istoria unirii românilor descriind, cu numeroase detalii, evenimentele anului 1918, când: Basarabia, Bucovina,  Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul s-au unit cu România.

Muzeograf Liliana Bădin, de la Centrul Cultural „Callatis”, a dat citire următoarelor documente:  „Declaraţia de Unire a Basarabiei cu România”, de la 27 martie 1918, „Declaraţia de Unire a Bucovinei cu România”, de la 15/28 noiembrie 1918 și „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia, din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918”.

Prof. Emil Corneliu Ninu, președintele Filialei Mangalia a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a evidențiat reflectarea în literatură a vitejiei ostașilor români (în timpul Primului Război Mondial) și a Marii Uniri de la 1918, iar elevii Colegiului Economic Mangalia au prezentat câteva comunicări, realizate în Power Point, cu referire la evenimentele care au precedat unirea provinciilor românești cu țara-mamă.

Simpozionul a fost urmat de un moment cultural-artistic, pregătit de prof. Simona Ciobănel (directorul instituției) și profesorii din echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic: Anișoara Teodorescu, Roxana Curcan, Nicoleta Nicolaescu,  Mihai Sandu, Gabriela Apostu, Elena Viziteu,  Nelida Ismail și Viorica Moraru, împreună cu elevii Colegiului Economic.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Programul a început cu imnul național „Deșteaptă-te române!”, a inclus recitări de poezii, cum ar fi: „Noi vrem să ne unim cu țara”, „Azi ne cinstim eroii”, „Graiul neamului”, „Cea mai dulce limbă”, „Sus inima”, „În limba ta”, dar și intonarea de cântece patriotice, printre care: „Treceți batalioane române Carpații” și „Tricolorul” și s-a încheiat cu „Hora Unirii”.  

Galerie FOTO:

sarbatorireamariiuniriaromanilor-1 sarbatorireamariiuniriaromanilor-2 sarbatorireamariiuniriaromanilor-3 sarbatorireamariiuniriaromanilor-4 sarbatorireamariiuniriaromanilor-5 sarbatorireamariiuniriaromanilor-6 sarbatorireamariiuniriaromanilor-7 sarbatorireamariiuniriaromanilor-8 sarbatorireamariiuniriaromanilor-9 sarbatorireamariiuniriaromanilor-10

Cercet. șt. dr. Sorin Marcel COLESNIUC,

Șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural Mangalia.

Vineri, 28 noiembrie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply