Ce a găsit Chevron la Costineşti şi Vama Veche? Prospecţiunile s-au încheiat

0
699

ceagasitchevron

Vestea că pământul judeţului Constanţa va fi zguduit de fracturări hidraulice pentru extragerea gazelor de şist din subteran a făcut mare vâlvă în urmă cu mai bine de un an. Oamenii de rând s-au revoltat crezând că le va fi afectată calitatea apei, organizaţiile ecologiste au făcut mitinguri săptămână de săptămână şi au înaintat sute de memorii şi adrese solicitând anularea explorărilor. 

Chevron şi-a obţinut însă autorizaţiile şi şi-a văzut mai departe de treabă. Între timp, explorările s-au terminat şi deocamdată s-a aşternut liniştea. Dacă s-au găsit sau nu gaze de şist, dacă urmează exploatări masive ori totul a fost doar o furtună într-un pahar cu apă, rămâne de văzut. Deocamdată totul este la secret.

Explorări fără fracturare hidraulică

În primăvara lui 2013, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a acordat aviz de mediu, pentru prospecţiuni în perimetrele Costineşti şi Vama Veche. Pentru cel de-al treilea perimetru, la Adamclisi, s-au cerut evaluări suplimentare, deoarece în zona vizată erau arii protejate.

„Proiectele pentru care au fost emise acordurile de mediu propun numai lucrări de explorare în vederea evaluării potenţialului de hidrocarburi în zonă. Proiectele de explorare presupun numai măsurători geofizice în sondă şi extragere carote în urma forării – şi NU fracturare hidraulică. Fiecare din acordurile de mediu are la bază evaluare de impact de mediu. Condiţiile prevăzute în acordurile de mediu interzic lucrări de exploatare experimentală, respectiv exploatare prin fracturare hidraulică”, declara, la momentul respectiv, ministrul Mediului pe vremea aceea, Rovana Plumb.

Informaţiile, predate către Chevron

Între timp, prospecţiunile s-au şi terminat. Reprezentanţii companiei care au făcut lucrările pentru Chevron au declarat, pentru „Cuget Liber”, că proiectul din blocurile de explorare Costineşti şi Vama Veche a fost încheiat încă din luna aprilie 2014. În ce priveşte rezultatele explorărilor, toatele datele sunt la Chevron, singurii care pot să ne ofere informaţii.

„Obiectul contractului dintre Prospecţiuni şi Chevron a constat în furnizarea serviciului de achiziţie a datelor geofizice, ceea ce reprezintă prima etapă a prospecţiunii geofizice. Echipa Prospecţiuni a predat apoi datele înregistrate companiei Chevron, care are obligaţia, în baza contractului cu ANRM, de a trece mai departe la celelalte etape ale prospecţiunii: procesarea şi interpretarea geologică a datelor. Din acest motiv, Prospecţiuni nu este în măsură să ofere informaţii despre rezultatele prospecţiunii geofizice efectuate de Chevron”, au mai adăugat reprezentanţii Prospecţiuni S.A.. În prezent, compania Prospecţiuni nu mai este implicată în niciun proiect al Chevron şi nici nu are niciun alt proiect în derulare, în judeţul Constanţa.

Mai mult în cugetliber.ro, Joi, 27.11.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply