Simpozion 1 DECEMBRIE – MAREA UNIRE A ROMÂNILOR

0
763

farmec.ro
carturesti.ro%20

Dr Sorin Marcel COLESNIUC - discurs

1 Decembrie, Ziua Națională a României, reprezintă data la care, în anul 1918, a avut loc, la Alba Iulia, Marea Unire a românilor.

Pentru a sărbători această importantă zi din istoria României, Asociația de Balcanistică și Slavistică din România, Colegiul Economic Mangalia, Complexul Cultural „Callatis” Mangalia și Școala Gimnazială Nr. 3 Mangalia, organizează joi, 27 noiembrie 2014, începând cu ora 16.00, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic, simpozionul intitulat: „1 DECEMBRIE – MAREA UNIRE A ROMÂNILOR”.

Simpozionul a fost pregătit de cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia și vicepreședinte al Asociației de Balcanistică și Slavistică din România, în colaborare cu profesor documentarist Ibolya Negoiță de la Colegiul Economic Mangalia și echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic.

Importanța zilei de 1 Decembrie 1918 va fi evocată de cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, care va aminti și celelalte momente mai importante din istoria unirii românilor: începând cu prima unire politică a celor trei țări românești, realizată de Mihai Viteazul în anul 1600, continuând cu unirea Moldovei și a Munteniei, de la 24 ianuarie 1859 și unirea Dobrogei cu patria-mamă, înfăptuită la 14 noiembrie 1878. În expunerea sa, va descrie pe larg evenimentele anului 1918, cel mai important an din istoria unirii românilor, când și celelalte provincii românești s-au unit cu România: Basarabia la 27 martie, Bucovina la 28 noiembrie,  Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul la 1 Decembrie.

Liliana Bădin, muzeograf în cadrul Complexului Cultural „Callatis”, va da citire rezoluțiilor de unire, din anul 1918, de la: Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Elevii Colegiului Economic, coordonați de prof. Nicoleta Nicolaescu și prof. Mihai Sandu, vor prezenta câteva comunicări realizate în Power Point. Prof. Roxana Curcan a pregătit, împreună cu liceenii Colegiului Economic, mai multe cântece patriotice, iar elevii Școlii Gimnaziale nr. 3 Mangalia,  îndrumați de înv. Elena Curcan și director dr. Mihai Ionescu, vor interpreta o scenetă având ca temă unirea românilor din anul 1918.

La activitate vor mai fi prezenți: directorul instituției – prof. Simona Ciobănel, prof. Anișoara Teodorescu și prof. Nelida Ismail, precum și ceilalți profesori din echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic, care s-au implicat în buna desfășurare a manifestării cultural-științifice.

Marti, 25.11.2014,

Cercet. șt. dr. Sorin Marcel COLESNIUC,

Șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural Mangalia.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply