Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii – Tradiții și obiceiuri

0
681

Intrarea-in-Biserica-a-Maicii-Domnului-

Intrarea Maicii Domnului in biserica sau Sarbatoarea Luminii, cum se mai numeste, se celebreaza de intreaga crestinatate in fiecare an la 21 noiembrie si aminteste momentul in care Duhul Sfant a inceput sa lucreze ca s-o pregateasca pe Fecioara Maria, cea care avea sa-L nasca pe Iisus.

In calendarul popular, ziua intrarii Maicii Domnului in Biserica mai este numita si Ovidenie, zi magica, de altfel, si corespunde cu sarbatoarea unei naprasnice divinitati a lupilor, Filipul cel Schiop sau Filipul cel Mare.

…In noaptea de Ovidenie, cand se credea ca se deschide cerul si animalele vorbesc, se priveghea la lumina unei lumanari incolacite pe farfurie. Tot in aceasta noapte se fac farmece si descantece, se afla ursita si se fac previziuni meteorologice.

Daca de ziua intrarii Maicii Domnului in biserica este soare si senin, vara va fi secetoasa. Daca vor fi nori, peste an vor fi epidemii si, de va ninge, va fi iarna grea.

…Se crede ca de Ovidenie se deschid cerurile si ca acum cei cu sufletul curat pot intelege graiul animalelor. Tot acum, e bine ca oamenii certati sa-si ceara iertare si sa se impace. Se mai spune ca de Ovidenie ologii s-ar putea vindeca.

Pentru protectia vitelor din gospodarie, dar si impotriva relelor si farmecelor care acum incep sa lucreze, se ung usile si ferestrele cu usturoi. Ca sa aiba spor si belsug in casa, in aceasta zi oamenii nu trebuie sa lucreze.

Aflata in plin post al Craciunului, de ziua intrarii Maicii Domnului in biserica, credinciosii au dezlegare la peste, ulei si vin. 

Mai mult, AICI. 21.11.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply