Herghelia Mangalia, de la creşă la bacalaureatul cailor

0
1212

farmec.ro
carturesti.ro%20

În ultimele zile a fost agitaţie continuă şi aglomeraţie la Herghelia Mangalia, şi asta deoarece s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie din acest an a Comisiei Naţionale de Clasare şi Evaluare a Cabalinelor.

herghelia-mangalia

Caii de rasă pursânge arab au fost clasificaţi, iar membrii comisiei au fost nevoiţi să stabilească structura cailor, adică au stabilit care dintre ei devin iepe-mamă, care sunt armăsari şi care trebuie vânduţi.

„Ştiţi cum este, ca la şcoală. După ce se nasc, mânjii stau sub iepe la crescut până ajung la şase luni. De la şase luni la trei ani sunt la secţiile de tineret, separat pe sexe, iar apoi se clasează. Noi spunem că şi caii trec de la creşă, la ciclul primar, gimnazial şi apoi îşi dau bacalaureatul” – a declarat Istvan Antal, directorul Hergheliei Mangalia.

În acest an au avut loc deja două clasări, una în primăvară şi alta acum, în noiembrie, dar anul viitor este stabilită una singură, în toamnă.

„În ultimele zile s-au clasificat 11 cabaline. Unul dintre armăsari a fost reformat deoarece era cam nervos, la fel cum sunt şi mânjii săi. În schimbul său a fost clasat un alt armăsar”, a declarat directorul Antal. Dar la Herghelia Mangalia sunt 267 de cai. La ora actuală sunt 50 de cai scoşi la vânzare, iar doi dintre ei s-au vândut în urmă cu câteva zile. Preţurile de vânzare sunt stabilite în urma aplicării unor regulamente foarte stricte.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Continuarea, în lideruldeopinie.ro, Vineri, 21 nov.2014.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply