Restanţele pentru căldura primită iarna trecută depăşesc 300.000 de lei. Debitorii vor fi daţi în judecată

0
916

Editia de Sud: Vineri, primarul Mangaliei, Cristian Radu s-a întâlnit cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari care, din cauza restanţelor mari la plata întreţinerii, nu primesc agent termic. La întâlnirea cu reprezentanţii cetăţenilor ce locuiesc la bloc, au mai participat consilierul local, Sorin Andrei, directorul Goldterm Mangalia, Dan Georgescu, directorul adjunct al aceleiaşi societăţi, Viorel Vătafu şi directorul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Mangalia, George Călin.

sedinta goldterm mangalia caldura

Edilul municipiului Mangalia a atras atenţia preşedinţilor de asociaţii asupra faptului că datoriile mari acumulate, atrag nu doar sistarea căldurii unor familii care înţeleg să achite facturile la timp, dar şi sistarea furnizării gazului la toate centralele ce funcţionează cu acest tip de combustibil.

„După cum se ştie, în luna martie a acestui an, societatea Goldterm a fost nevoită să sisteze furnizarea căldurii din cauza datoriilor. La fel se va întâmpla şi în această iarnă, când, vedeţi, frigul s-a instalat mult mai devreme. În urma unei înţelegeri cu furnizorul de gaze, Megaconstruct, suntem păsuiţi nu 30 de zile, potrivit legii, ci 45 de zile. După scurgerea acestei perioade, riscăm să ne fie tăiată alimentarea cu gaz, astfel că centralele nu vor mai putea funcţiona. Nu este normal ca cetăţenii serioşi să sufere de frig alături de cei care, efectiv, nu doresc să plătească întreţinerea.

Tocmai din acest motiv, vă dau un răgaz de o săptămână pentru a lua toate măsurile legale pe care le aveţi la dispoziţie, astfel ca debitorii să fie acţionaţi în instanţă în vederea recuperării banilor pe care aceştia refuză să-i plătească pentru serviciile primite.

În acelaşi timp, vă anunţ că Direcţia Juridică a Primăriei vă poate consilia gratuit şi vă va pune la dispoziţie avocaţi care să reprezinte asociaţiile în instanţă, fără ca cetăţenii să achite vreun leu”, a declarat primarul Cristian Radu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La rândul său, directorul Goldterm, Dan Georgescu a prezentat situaţia datoriilor înregistrate la data de 31 octombrie.

„La data de 28 octombrie, când am început furnizarea agentului termic, 75 dintre blocuri nu au primit căldură, deoarece acumulaseră un debit total în valoare de 464.000 de lei. După ce au fost notificaţi şi anunţaţi că nu vor beneficia de agent termic, mai mulţi preşedinţi de asociaţii s-au prezentat la casierie pentru a achita parţial sau integral facturile restante. Astfel, la data de 31 octombrie, doar 47 de blocuri nu primesc agent termic, restanţele acestora fiind de 303.000 de lei. În urma discuţiilor purtate, am decis ca începând cu data de 1 noiembrie, când tariful gigacaloriei scade de la 250 la 200 lei, toate asociaţiile, inclusiv cele cu datorii, să primească agent termic. Această măsură permisivă va fi pusă în aplicare atât timp cât preşedinţii îi vor trage la răspundere pe rău-platnici”, a precizat directorul societăţii de termoficare.

Unii preşedinţi de asociaţii folosesc banii încasaţi pentru a-i împrumuta cu camătă

Referitor la cei care au acumulat datorii mari, preşedinţii de asociaţii prezenţi au relatat câteva cazuri speciale de restanţieri. Este vorba despre oameni cu situaţii materiale bune şi chiar foarte bune, patroni, ce conduc maşini de lux, care nu vor să achite facturile, dar şi de cei ce prezintă adeverinţe din care reies salarii minime pe economiei, cu scopul de a primi subvenţii, deşi statutul lor spune altceva. Împotriva tuturor vor fi luate măsurile legale ce se impun ce vor culmina cu scoaterea la vânzare a locuinţelor după obţinerea unor hotărâri definitive şi irevocabile.

O altă problemă o reprezintă practicile mai puţin ortodoxe ale unor preşedinţi care după ce încasează banii de la cetăţeni, nu îi predau, ci îi depun în conturi pentru o dobândă consistentă, îşi cumpără apartamente cum s-a întâmplat în zona Sirenei sau împrumută cu camătă.

Nu în ultimul rând, a fost punctată lipsa apei calde care, la nivelul Mangaliei, nu se furnizează non-stop decât blocurilor racordate la CT 7. În rest, oamenii fie nu doresc să primească apă caldă, deoarece deţin boilere, fie sunt interesati, dar instalaţiile nefolosite de ani buni sunt mult prea deteriorate pentru a fi funcţionale. În această privinţă, în primăvara anului viitor se vor executa reparaţii integrale, astfel ca toate blocurile să beneficieze şi de apă caldă, aşa cum este firesc în 2014.

„Este incredibil ca în 2014 cetăţenii să nu aibă apă caldă. Nu-i putem împiedica pe cei care doresc apă caldă să o primească, tocmai de aceea trebuie găsită o soluţie. În privinţa datornilor, chiar şi eu sufăr din cauza lor, eu locuind într-un bloc ce nu a primit în aceste zile căldură, în condiţiile în care tariful este rezonabil. Datoria de a rezolva această situaţie revine preşedinţilor de asociaţie, singurii obligaţi să discute cu cei în cauză”, a spus consilierul local Sorin Andrei.

Sursa: editiadesud.ro, 31.10.2014


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply