Eolienele au rupt gura târgului: vântul a crescut de 70 de ori producţia!

0
762

eoliene-cernavoda

După ani buni de investiţii, nervi şi lupte cu statul român, investitorii în energia vântului şi-au văzut visul cu ochii. Codul galben de vânt din Dobrogea a urcat turbinele pe primul loc în topul producătorilor de energie.

Pentru unii ciumă, pentru alţii mumă. Vântul puternic dă bătăi de cap autorităţilor, însă nu toţi suferă din pricina codului galben de vânt. Rapoartele companiei de stat Transelectrica privind situaţia operativă a Sistemului Energetic Naţional i-au umplut de bucurie pe patronii parcurilor eoliene. Potrivit Transelectrica, media orară de producţie a „reactoarelor verzi“ este, în aceste zile, de peste 2.000 de megawaţi, cu 300 de megawaţi peste hidrocentrale şi aproape 600 de megawaţi mai mult decât centrala nucleară. Mai mult, dacă raportăm situaţia de acum la cea de anul trecut, rezultă o creştere de la un nivel de producţie de 300 de megawaţi, în duminica 27.10. 2013, până la 2.288 de megawaţi producţie duminica trecută. Adică de peste 73 de ori mai mult.

Statistica extinsă pe week-endul trecut şi ziua de luni arată că energia hidro şi cărbunele au mai recuperat din decalaj şi chiar au întrecut eolienele pe anumite intervale de timp, însă chiar şi aşa „reactoarele verzi“ au depăşit producţia unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă. Dacă mai socotim şi faptul că pe litoral încă nu au fost puse în producţie toate capacităţile eoliene avizate de Transelectrica, în viitorul apropiat energia din vânt va avansa şi mai mult.

România, în top 10 mondial al morilor de vânt

Mai mult, în observator.ro, Marți, 28 oct.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply