Mangalia, măcinată de lupte politice şi jocuri de culise. Cum crede Cristian Radu că poate schimba lucrurile

0
640
REPLICA: Proiecte versus „intoxicări ale unor politruci frustraţi”…

cristian radu

                                      Cristian Radu

În ultimul deceniu, viaţa politică din Mangalia a fost într-o permanentă efervescenţă. Scandalurile suculente, suspendările de primar, demisiile şi traseismul au făcut deliciul publicului iubitor de lupte politice fără menajamente. Totuşi, într-o goană acerbă după putere, aleşii locali au neglijat esenţa menirii lor în spaţiul public: interesul cetăţeanului simplu, cel care i-a votat. Din această cauză, acum trei ani, oraşul din sudul litoralului era vedetă negativă, atunci când disputele din Consiliul Local au lăsat populaţia fără căldură, în miezul iernii. Acum, când toată lumea spera că lucrurile s-au mai aşezat, iată că ultimele mişcări de pe scena politică locală şi orgoliile inerente afectează din nou evoluţia Mangaliei.

Spitalul, şcolile şi blocurile cu sobe, racordate la reţeaua de gaze

Într-un interviu acordat cotidianului „Replica” de Constanţa, primarul Radu Cristian susţine că, în ciuda scandalurilor şi opoziţiei unor consilieri, reuşeşte, încet încet, să dea o nouă faţă oraşului pe care îl gospodăreşte. Edilul ne-a prezentat câteva dintre proiectele de modernizare pe care le-a demarat în această toamnă.

Reporter: Vine iarna, domnule primar. Vor mai avea locuitorii Mangaliei probleme cu căldura? Cât costă gigacaloria?

Cristian Radu: Toată lumea ştie că în 2012, când am preluat mandatul de primar, Mangalia se încălzea cu un combustibil scump şi poluant. Primul meu deziderat, ca primar, a fost să racordez oraşul la reţeaua de gaze naturale şi să reducem preţul gigacaloriei. Într-un singur an, am rezolvat ambele probleme. Acum gigacaloria este 200 de lei, aproape jumătate din preţul de acum trei ani, iar necazurile cu încălzirea sunt deja istorie.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Rep.: Ce vă faceţi cu cei neracordaţi la sistemul centralizat de termoficare? Oamenii se simt discriminaţi, pe bună dreptate.

C.R.: Într-adevăr, locuitorii de la case şi cei de la blocuri cu sobe nu au beneficiat, până acum, de niciun sprijin din partea Primăriei pentru încălzirea pe timpul iernii. De aceea am iniţiat, recent, un proiect prin care municipalitatea suportă racordarea blocurilor cu sobe la reţeaua de gaze, iar proprietarilor de la case li se va deconta taxa de branşament. În prezent, lucrăm intens la blocurile cu sobe, unde se va monta conducta de gaz pe casa scării până la ultimul etaj, iar proprietarii plătesc doar instalaţia interioară.

Rep.: Câte familii vor fi ajutate în acest fel?

C.R..: În Mangalia, există aproximativ 840 de apartamente situate în blocuri care, din construcţie, au fost prevăzute cu sobe, nefiind racordate la sistemul centralizat de termoficare. La cele mai multe aducem reţeaua de gaze, dar la câteva dintre aceste imobile, unde conducta de termoficare trece prin subsol, vom face racordul la sistemul centralizat. Am vorbit cu locatarii şi toată lumea apreciază acest proiect.

Rep.: Dar instituţiile publice din oraş cu ce se încălzesc la iarnă – şcolile, spitalul?

C.R..: La spital se folosesc deja gazele naturale, iar costurile cu încălzirea s-au redus considerabil. La şcoli, încep lucrările în cel mai scurt timp şi sperăm ca până la vacanţa de iarnă să fie racordate la reţea. Profit de ocazie să cer scuze încă o dată locuitorilor oraşului pentru disconfortul creat pe durata lucrărilor. Se sparge asfaltul, se sapă peste tot, dar îi asigur pe oameni că totul se va reface şi cel mai important este că avem reţeaua de gaze naturale în oraş şi am scăpat de acel combustibil scump şi poluant. Gazul, în Mangalia, putea fi adus cu mulţi ani în urmă, însă cine a condus Primăria acum 10-12 ani şi-a văzut interesul personal în loc să slujească interesului public.

Situaţia din Consiliul Local a degenerat din cauza „manevrelor personale”

Rep.: Dar de ce vă plângeţi de consilileri? Fără votul lor nu aţi fi putut face atâtea proiecte.

C.R..: Eu nu mă plâng de nimeni. Cu membrii Consiliului Local am colaborat foarte bine până acum pentru proiectele oraşului şi le mulţumesc. Ne-au ajutat enorm şi parlamentarii de zonă. Domnul senator Nicolae Moga ne-a sprijinit foarte mult în privinţa reţelei de gaze, iar domnul deputat Victor Manea, în privinţa atragerii fondurilor europene. Din păcate, lucrurile au degenerat în ultima perioadă, odată cu acele treceri de la un partid la altul. Unii au înţeles că interesul cetăţeanului este sfânt, dar alţii au pus pe primul plan manevrele personale şi au uitat pentru ce au fost trimişi de oameni în legislativul local. Probabil aşa înţeleg ei să facă politică, dar sigur vor fi sancţionaţi la vot.

Rep.: Dar dvs. nu faceţi politică domnule primar? Când vă veţi înscrie într-un partid şi care va fi acela?

C.R.: Nu am făcut politică niciodată. Cu atât mai mult nu voi face politică la Primărie. Deocamdată sunt primar independent şi sper să intru în alegeri cu acelaşi statut. Dacă însă voi considera că este momentul să mă înscriu, voi alege partidul care va ajuta cel mai mult oraşul nostru. Oamenii au nevoie de un bun primar, de un gospodar, nu de un politician.

„Intoxicare ieftină a unor politruci frustraţi”

Rep.: Şi cum demonstraţi dvs. că sunteţi un bun gospodar? Mangalia este departe de a avea aspectul unui oraş european, aşa cum aţi spus în campanie.

C.R.: Este adevărat şi tocmai de aceea, în această perioadă, ne preocupă foarte multe aspectul oraşului. Mă refer la străzi, trotuare, spaţii verzi şi câinii fără stăpân. Încă din primăvară, am început reamenajarea spaţiilor verzi pe Şoseaua Constanţei şi în cartierul de vest. La început, oamenii au fost reticenţi, însă acum le place rezultatul final, acolo unde am terminat lucrările. Am scos boscheţii inestetici, deveniţi adevărate focare de infecţie. Am curăţat terenul, l-am tratat împotriva buruienilor şi apoi am plantat gazon. De asemenea, am instalat un sistem de hidranţi pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Acum se vede frumos şi este mult mai aerisit.

Rep.: În ce zone ale oraşului se mai lucrează? Oamenii sunt nemulţumiţi că le tăiaţi copacii.

C.R.: Chestiunea cu copacii este o intoxicare ieftină a unor politruci frustraţi. Au fost tăiaţi doar pomii uscaţi şi cei ale căror rădăcini au spart conductele de canalizare. Oricum, nu s-a făcut nimic fără acordul scris al locatarilor. În plus, din primăvară vom demara o campanie de plantări de flori şi copaci pe domeniul public, dar în baza unui proiect al specialiştilor în domeniu, nu după ureche. În privinţa spaţiilor verzi, se lucrează în zona sensului giratoriu, Casei Tineretului şi pe mai multe străzi, printre care Muncitorului şi T.S. Săveanu. Vom continua pe Şoseaua Constanţei şi vom demara pe Negru Vodă. Peste tot vom planta gazon, iar într-o etapă ulterioară vom veni cu flori şi diverse tipuri de vegetaţie care se pretează la clima din oraşul nostru.

Citiți continuarea în replicaonline.ro, Vineri, 24 oct.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply