Eroismul ostașilor români a fost omagiat la Colegiul Economic Mangalia

0
931

ziua-armatei-romane

Miercuri, 22 octombrie 2014, începând cu ora 16.00, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, s-a desfășurat o activitate cultural-științifică prilejuită de apropierea Zilei Armatei Române.

În deschidere, prof. Ibolya Negoiță a prezentat: programul activității, invitații (scriitoarea Saveta Georgescu și cercet.șt.dr. Sorin Marcel Colesniuc), organizatorii și participanții la activitate: elevii Colegiului Economic și echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare – profesorii: Anișoara Teodorescu, Mihai Sandu, Roxana Curcan, Nelida Ismail, Nicoleta Nicolaescu, Simona Marinescu și Viorica Radu.

Cercet.șt.dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural „Callatis” Mangalia, a vorbit despre semnificația zilei de 25 octombrie și a descris istoria militară a românilor, începând cu primele organizări militare de proporții, din timpul domnitorilor: Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. În continuare, a evidențiat eroismul ostașilor români în: Războiului de Independență (1877-1878), Primul Război Mondial (1916-1918) și Al Doilea Război Mondial (1939-1945). La final, a subliniat rolul pe care l-a avut Armata în decembrie 1989, la înlăturarea regimului ceaușist și a încheiat cu participările militarilor români, din ultimul timp, la misiunile internaționale de menținere a păcii.

Elevii Colegiului Economic au recitat câteva poezii cu referire la faptele de vitejie ale ostașilor români și au prezentat, în PowerPoint, unele dintre momentele de glorie ale militarilor români, din timpul războaielor pentru independență și unitate națională.

În partea a doua a activității, scriitoarea Saveta Georgescu a vorbit despre copilăria sa, marcată de o boală care a imobilizat-o într-un pat al Sanatoriului din Mangalia, până în anii adolescenței. În acea perioadă a citit foarte mult, motiv pentru care astăzi a este, la rândul ei, o scriitoare de succes, iar trăirile de atunci le-a descris în cărțile sale, din care a citat mai multe pasaje, fapt ce i-a impresionat pe elevi. Scriitoarea i-a îndemnat pe adolescenți să lectureze cât mai multe cărți, iar pentru a-i încuraja în acest sens, le-a propus un concurs cu întrebări ale căror răspunsuri se află în cărțile sale, primii trei câștigători urmând să primească premii în bani.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply