“Barca” D.M.H.I.- S.C. 2 Mai Mangalia eşuează la Tribunal

0
939

dmhi

OBSERVATOR: Juriştii şantierului naval D.M.H.I. au mult de furcă în această perioadă. Zeci de procese sunt înregistrate pe rolul instanţelor din Mangalia şi Constanţa, în care constructorul de nave a fost sau este chemat la judecată de foşti parteneri de afaceri şi salariaţi.

Cele două părţi din afacerea cu nave de la Mangalia, respectiv Daewoo Mangalia Heavy Industries şi S.C. Şantierul 2 Mai Mangalia S.A. au acumulat 158 de procese. Potrivit portalului instanţelor de judecată, pe rolul Judecătoriei Mangalia, D.M.H.I.  figurează împlicat în 41 de cauze, în timp ce S.C. Şantierul 2 Mai Mangalia S.A. are doar 17 cauze. La instanţa superioară, respectiv Tribunalul Constanţa, cele două entităţi şi-au împărţit procesele după cum urmează: D.M.H.I.- 12 cauze, Şantierul 2 Mai Mangalia – 24 de procese. Urmează Curtea de Apel Constanţa, unde numele D.M.H.I. figurează în 16 procese,  în timp ce partenerul de asociere apare în 48 de cauze. Dacă ar fi să punem procesele pe căprării, D.M.H.I. acumulează 69 de cauze, în timp ce Şantierul 2 Mai Mangalia se clasează pe primul loc, cu 89 de rocese. Cauzele sunt care mai de care mai pestriţe, începând de la acţiuni ale companiilor îndreptate către hoţii de fier vechi, reţineri de salarii conform deciziilor instanţei, dar şi acţiuni deschise de şi înspre sindicatul navaliştilor şi procese între firmele care îşi desfăşoară activitatea în incinta şantierului. Daewoo Mangalia Heavy Industries este controlată în proporţie de 51% de compania sud- coreeană Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, iar Şantierul Naval Mangalia 2 Mai are o participaţie de 49%. Statul român controlează, prin Ministerul Economiei, 93,88% din acţiunile Şantierului Naval 2 Mai Mangalia.

Vizitaţi şi de procurori

Nu sunt singurele probleme pe care le are şantierul naval din sudul litoralului… La sfârşitul lunii trecute, Poliţia de Frontieră, Garda de Coastă, D.I.P.I. și Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa au finalizat cercetările într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care sunt inculpate 32 de persoane juridice şi fizice, care au prejudiciat statul român cu peste 2,2 milioane euro. În judeţul Constanţa, au fost puse în aplicare mai multe mandate de aducere, iar după audieri, zece români şi coreeni au fost reținuți, urmând a afla și dacă vor fi arestați preventiv.

Continuarea, în observator.ro, Joi, 23 oct.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply