REPORTAJ Cluj: Jichiș, prima comună din țară, în care au fost sterilizați și microcipați toții câinii!

0
800

AGERPRES: Comuna Jichiș este prima localitate din țară în care absolut toți câinii, cu stăpân sau fără, au fost sterilizați și microcipați. Acțiunea a fost organizată cu acordul stăpânilor, fără niciun fel de constrângeri, și cu costuri zero din partea acestora.

câini sterilizați și microcipați

Foto: (c) Elena STANCIU / AGERPRES FOTO

Sterilizarea celor aproape 500 de câini a fost făcută prin efortul comun al asociației de protecția animalelor Anima Pro Terra din Dej și a organizației Vier Pfoten, care a pus la dispoziție atât materialele sanitare necesare microcipării și sterilizării, cât și specialiștii necesari, respectiv medici veterinari și asistenți.

Sterilizarea cățeilor este considerată în momentul de față cea mai eficientă măsură împotriva înmulțirii necontrolate și a evitării uciderii a mii de pui cărora stăpânii nu vor să le poarte de grijă. În prezent, în România, una dintre cele mai facile metode de rezolvare a situației puilor nedoriți este aruncarea lor pe câmp la doar câteva zile sau săptămâni de la naștere sau chiar înecarea.

Atunci când nu recurg la aceste soluții, proprietarii așteaptă ca puii să crească puțin, îi transportă cu mașina la o distanță de casă considerată mulțumitoare și îi eliberează la marginea unui sat sau a unui oraș, în speranța că autoritățile locale de acolo să facă ceva cu ei. Autoritățile recurg uneori cu foarte mare ușurință la eutanasiere, consideră reprezentanții organizațiilor de protecția animalelor.

“Legea actuală permite autorităților locale să eutanasieze câinii în cazul în care aceștia nu sunt revendicați. Din păcate unii refuză să vadă nuanța pe care legea o oferă, pentru că ea de fapt nu impune eutanasierea, ci doar o permite. Din păcate, sigur că cei mai mulți sunt tentați să aleagă varianta extremă. Ei își imaginează că eutanasiind în masă vor reuși să ajungă la un punct zero și eventual după aceea să revină la măsuri mai umane. Din păcate nu este posibil și s-a demonstrat de către Organizația Mondială a Sănătății, care susține clar că sterilizarea în masă este de fapt soluția. Sigur că eutanasierea este permisă și de multe alte țări din lume, dar diferența între noi și Franța, de exemplu, este că în România este un fenomen de masă, pe când în Franța este o excepție”, a explicat Stanca Trâmbițaș, de la Anima Pro Terra.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Continuarea, pe AGERPRES.RO, Vineri, 19 sept.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply