Mangalia: Adio încălzirii cu sobe de teracotă!

0
1087

farmec.ro
carturesti.ro%20

mangalia-blocuri-cu-sobe

50 de scări de bloc din Mangalia, însumând 1.000 de apartamente, care sunt încălzite cu sobe de teracotă, vor fi racordate, pe banii Primăriei, la rețeaua de gaze.

SISTEM NOU Racordarea municipiului Mangalia la rețeaua națională de gaze naturale a adus nu doar condiţii civilizate de trai, ci şi economii în bugetul fiecărei familii şi în vistieria administraţiei locale, pentru că atât prețul de producție a gigacaloriei, cât și cel de facturare au scăzut foarte mult. Sute de oameni de la case și blocuri au început să-și racordeze locuințele la rețeaua de gaze și să treacă de la vechiul sistem de încălzire centralizată la cel cu centrale de apartament. Din nefericire, nu toți locuitorii Mangaliei beneficiază de această facilitate, pentru că, din cele 11.204 apartamente din municipiu, 1.000, situate în diverse zone ale orașului, nu sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.

”În Mangalia sunt 50 de scări de bloc, însumând 1.000 de apartamente, care sunt încălzite cu sobe de teracotă. Asta pentru că atunci când au fost construite, înainte de ’89, blocurile nu au fost prevăzute cu rețea de încălzire. Așa că fiecare a ales soluția cea mai la îndemână. Adică, soba de teracotă. Închipuiți-vă că, în fiecare toamnă, oamenii sunt nevoiți să care sute de kilograme de lemne și cărbuni pentru a-și încălzi locuințele. Asta nu este normal în secolul XXI. De aceea, trebuie să facem ceva pentru ca acești oameni să trăiască în condiții civilizate”, a spus edilul Mangaliei.

AJUTOR. Pentru a veni în sprijinul locatarilor celor 50 de scări de bloc, Consiliul Local Mangalia au adoptat, marţi, un proiect iniţiat de primarul Radu Cristian, privind racordarea blocurilor cu sobe din localitate la reţeaua de gaze naturale. Iniţiativa edilului a fost votată, cu un amendament formulat de consilierii PNL și PDL, însuşit ulterior de toţi membrii Consiliului Local. Potrivit amendamentului, municipalitatea va sprijini şi locuitorii de la case, în vederea racordării la reţeaua de gaze naturale. În acest sens, în perioada următoare, reprezentanţii administraţiei publice locale vor întocmi un regulament în baza căruia se va acorda acest sprijin.

”După ce s-a rezolvat situaţia la blocurile din sistemul centralizat de termoficare, prin racordarea centralelor termice la reţeaua de gaze naturale şi reducerea preţului gigacaloriei, prioritatea a fost să-i ajutăm pe locuitorii blocurilor cu sobe şi pe cei de la case. Cu votul consilierilor, am reuşit să adoptăm acest proiect de racordare a blocurilor cu sobe la reţeaua de gaze. Sprijinul Primăriei constă în faptul că vom duce conducta de gaz pe casa scării, la fiecare etaj. Locatarii vor suporta doar costurile instalaţiei interioare, care oricum vor fi amortizate după prima iarnă”, a explicat Radu Cristian.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

El a mai spus că lucrările de branşare la blocurile cu sobe vor începe imediat ce se vor obţine toate avizele, astfel încât, până la începutul sezonului rece, cele aproximativ 500 de familii care locuiesc în aceste blocuri să îşi poată realiza instalaţia interioară de încălzire.

Conform edilului, pentru a beneficia de ajutor, fiecare asociație de proprietari, reprezentând cele 50 de scări de bloc, trebuie să depună o cerere la Primărie.

Mai mult, în telegrafonline.ro, Joi, 18 sept.2014.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply