Când vor creşte alocaţiile pentru copii? În Norvegia, statul plăteşte 800 euro, în România 10 euro!

0
823

farmec.ro
carturesti.ro%20

candvorcrestealocatiile

Guvernul tot face cadouri în ultima perioadă. Ba mai scade din taxe, ba amnistiază bugetarii, cert este că este foarte darnic, în stânga şi în dreapta. Uită însă de cineva care are mare nevoie de sprijinul lui. Este vorba despre copiii care sunt din ce în ce mai puţini şi despre alocaţiile de stat care nu au mai crescut de ani de zile.

Motivarea o ştim prea bine: nu sunt bani, dar nici nu este normal ca în anul 2014, copiii din România să trăiască cu 10 euro pe lună. Atât pune statul român la bătaie pentru ei, în condiţiile în care toate preţurile sunt aliniate la Uniunea Europeană, numai alocaţiile lor au rămas în anii ’90. În tot acest timp, copiii din Uniunea Europeană primesc de la guvernele din ţările în care trăiesc suficienţi bani cât să crească fără lipsuri. În ţările nordice, alocaţiile ajung şi la 700-800 de euro pe lună, în Franţa sunt cel puţin 300 de euro pe lună, iar în Marea Britanie, mămicile primesc câteva sute de lire sterline de copil.

Creşterea alocaţiei de stat pentru copiii români a fost propusă de mai mulţi politicieni, dar niciunul nu a avut sorţi de izbândă. Pentru a determina Guvernul să facă această schimbare au fost create pagini speciale pe canalele de socializare. 

Mămicile constănţene au semnat petiţii şi au trimis numeroase scrisori către demnitari. Acum au simţit că este momentul oportun şi vor să reamintească Guvernului că majorarea alocaţiei de stat este absolut necesară. 

„Vrem ca guvernanţii să ştie că alocaţiile pe care le primesc copiii noştri în prezent sunt o jignire şi cei 42 de lei nu ajung nici măcar pentru strictul cel mai strict necesar. Nu poţi creşte un copil cu 42 de lei pe lună, nici nu ne aşteptăm ca statul să ne crească copiii, dar măcar să mai ridice alocaţia. Apoi se mai miră de ce a scăzut natalitatea!”, a declarat, pentru Cuget Liber, Ioana S., din Constanţa, mămica a doi copii.

Constănţenii, campioni la alocaţii

132.498 de copii din Constanţa au primit alocaţie de stat în anul 2013. Judeţul Constanţa se situează astfel pe locul al treilea în întreaga ţară privind numărul de beneficiari ai alocaţiilor. Potrivit Ministerului Muncii, sumele plătite drept alocaţii de stat pentru copii au depăşit, în primul trimestru din 2013, 687,3 milioane de lei, fiind mai mici cu 12,92 milioane de lei (1,8 la sută) faţă de cele plătite în perioada similară din 2012. Scăderea a fost determinată de reducerea numărului de copii beneficiari. Media lunară calculată pentru primele trei luni din 2013 a fost mai mică cu 46.808 copii (1,2 la sută) decât cea calculată pentru trimestrul întâi 2012, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Cine are drept la alocaţie

Continuarea, în cugetliber.ro, Miercuri, 3 septembrie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply