Cum a scăpat Norvegia de „blestemul petrolului“

0
1121

Bergen-Norvegia

Înconjurat de munţi şi cocoţat pe o coastă de fiorduri, Bergen, cel de-al doilea oraş ca mărime al Norvegiei, oferă imagini demne de vederi. Fiind un centru în plin avânt al industriei de petrol şi gaze a Norvegiei, Bergen este şi un oraş foarte bogat.  Şi totuşi, bogăţia nu se manifestă cu ostentaţie: nu există supermaşini pe străzi, firme de poşete de marcă sau cozi în faţa cluburilor de fiţe.

În timp ce alte ţări au dat de petrol şi apoi au profitat la maxim de banii obţinuţi, Norvegia continuă să investească banii din petrol şi gaze într-un fond suveran special. Acest fond, care valorează aproximativ 800 de miliarde de dolari (605,8 miliarde de euro), deţine 1% din acţiunile petroliere ale lumii şi este îndeajuns de mare încât să poată transforma fiecare cetăţean norvegian într-un milionar în moneda naţională, coroana. Pe scurt, este un fond imens, notează BBC.

Majoritatea Norvegiei este foarte mulţumită de situaţie: potrivit unui studiu din 2012, condus de Universitatea Columbia din New York, SUA, Norvegia este una dintre cele mai fericite ţări ale lumii.

A trebuit să investim mulţi bani înainte de a putea cheltui ceva. În alte ţări, petrolul este mult mai uşor de extras, aşa că au acces la bani imediat. Noi am ştiut de la început că este un plan pe termen lung“, explică profesorul Alexander Cappelen, de la Şcoala de Economie norvegiană, cum au evitat norvegienii capcanele banilor rapizi.

Cum este să ai încredere în guvern

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Aşadar, nu se aruncă banii pe fereastră în Norvegia. Doar 4% din surplusul fondului special sunt cheltuiţi sau investiţi în proiecte publice. „De fapt, cheltuim mai puţin de 4%. Acum doar economisim“, spune profesorul Cappelen.

Vă invităm să citiți continuarea aici:

https://ro.stiri.yahoo.com/cum-sc%C4%83pat-norvegia-blestemul-petrolului-133707427.html?cmp=rofb


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply