Mangalia: REALIZĂRI, PRIORITĂTI, PROIECTE ale administratiei publice locale – partea a III-a

0
949

farmec.ro
carturesti.ro%20

MANGALIA: REALIZĂRI, PRIORITĂȚI, PROIECTE ale administrației publice locale: iulie 2012 – aprilie 2014  – Partea a III-a.

Peste două luni, în iulie, se vor împlini doi ani de când primarul Cristian Radu și echipa sa administrează municipiul Mangalia în calitate de autoritate executivă, alături de cei 19 consilieri municipali, care reprezintă autoritatea deliberativă locală. Împreună, cele două autorități rezolvă treburile publice ale comunității, în condițiile legii.

Acum, în apropierea bilanțului bianual, vă prezentăm în serial un material despre principalele realizări din această perioadă, despre prioritățile orașului și proiectele aflate în derulare sau în diverse stadii pregătitoare. Materialul ne-a fost pus la dispoziție de biroul de presă al Primăriei Mangalia. Partea întâi o puteți citi AICI, iar partea a II-a, AICI.

Domeniul Educaţiei

Pentru actuala conducere a Primăriei susţinerea învăţământului este cel puţin la fel de importantă ca sprijinirea persoanelor nevoiaşe. Primarul Cristian Radu pune un accent deosebit pe reducerea abandonului şcolar şi stimularea elevilor să obţină rezultate bune la învăţătură. De asemenea, municipalitatea face eforturi pentru a le crea şcolarilor şi preşcolarilor cadrul optim pentru desfăşurarea activităţilor curriculare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

1. În 2013, la Şcoala Gimnazială “Sfântul Andrei”, s-a amenajat jumătate din curtea şcolii, iar în anul în curs se va finaliza lucrarea. De altfel, pe parcursul anului 2014, Primăria va demara un proiect de modernizare a tuturor bazelor sportive de la şcoli şi licee.

2. Pe parcursul anului 2013, s-a asigurat transportul elevilor de acasă către şcolile şi liceele unde aceştia învaţă. În plus, de la începutul anului 2014 a fost  asigurat transportul studenţilor din Mangalia către Constanţa. Măsurile de siguranţă pentru elevi şi profesori se vor consolida, prin instalarea unui sistem de supraveghere video.

3. Totodată, în Mangalia continuă programele de reducere a abandonului şcolar şi stimularea elevilor în obţinerea de rezultate bune la învăţătură. În privinţa reducerii abandonului şcolar, municipalitatea are o colaborare strânsă cu instituţiile de învăţământ, astfel încât să se poată interveni cu promptitudine, în cazul în care  copiii acumulează absenţe nemotivate sau abandonează şcoala.

4.  În vacanţa de vară 2013, Primăria a organizat tabere şcolare pentru aproximativ 350 de elevi din municipiul Mangalia, care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură, în anul şcolar 2012-2013. Printr-un proiect de hotărâre iniţiat de edilul oraşului, primii trei elevi ai claselor V-XI beneficiază de o vacanţă gratuită din partea municipalităţii. În baza unui contract cu Direcţia Teberelor Şcolare din judeţul Buzău, elevii merituoşi ai Mangaliei au fost în tabere gratuite în Centrul de Recreere de la Arbănaşi şi Poiana Pinului (jud. Buzău). În aceste centre de recreere, elevii au beneficiat de condiţii bune de cazare, masă, transport, excursii şi drumeţii.

5. Conform unei hotărâri a CL, peste 100 de copii, care locuiesc în cartierele din zonele Herghelie, Fruviileg, I.A.S. – Zootehnie, Moară şi M.I. Dobrogeanu beneficiază de transport gratuit până la şcoală. Aceştia provin din familii cu posibilităţi materiale reduse şi sunt transportaţi pe timpul frecventării cursurilor către instituţiile de învăţământ din oraş, respectiv Şcoala nr.1 din Mangalia şi Şcoala Nr. 4 din Neptun.

6. De asemenea, pe tot parcursul anului şcolar 2013-2014 beneficiază de sprijin din partea municipalităţii şi un număr de 12 preşcolari, care frecventează cursurile Grădiniţei cu program prelungit nr. 5 din Neptun. Aceştia primesc ajutor financiar în cuantum de 8,5 lei/copil pentru hrană. În acelaşi sens, Primăria continuă implementarea unui proiect social prin care copiii de etnie rromă, de la Grădiniţa nr.4, proveniţi din familii nevoiaşe beneficiază zilnic de o masă caldă.

7. CL Mangalia a alocat în anul 2013 pentru cei liceenii Alin Ionuţ Neagu şi Elena Giumba sumele de 3000 de euro, respectiv 5000 de lei, fondurile fiind destinate cheltuielilor pentru deplasarea elevilor la Washington DC şi NASA. Alin a fost invitat de UNESCO să participe la lucrările conferinţei  “International Model UN”, iar Elena Giumba a participat la conferinţa internaţională din San Diego, unde a făcut o prezentare a proiectului şi navei “Kalestic”, care a fost apreciat atât de reprezentanţii NASA, cât şi de ceilalţi participanţi din ţări precum India, Bulgaria, Cehia sau SUA. Cei doi adolescenţi sunt elevi de excepţie, care au făcut România şi, implicit Mangalia, cunoscute la Washington D.C. şi Nasa. Alin a fost elev al Liceului Teoretic ”Callatis” în ultimii patru ani, a participat la multe proiecte de la nivel naţional şi internaţional, aducând şcolii numeroase premii. Elena, în schimb a fost eleva liceului în clasele I-VIII, având premii importante la competiţiile naţionale şi internaţionale.

8. Organizat cu o săptămână înaintea sfârşitului anului şcolar 2013, “Carnavalul Vacanţei” a fost o premieră pentru oraşul Mangalia. Prima ediţia a evenimentului destinat exclusiv elevilor s-a bucurat de un real succes, atât în rândul celor mici, cât şi printre cadrele didactice şi părinţi. Mii de copii, şcolari şi preşcolari, şi-au folosit imaginaţia şi creativitatea pentru a-şi alege cele mai originale costume cu care au defilat pe străzile Mangaliei. Cadrele didactice şi elevii doresc ca acest eveniment să ia amploare, de la an la an, prilej cu care acesta se poate înscrie în activităţile extracurriculare.

Domeniul Cultural

În aprilie 2013, a luat fiinţă Complexul Cultural „Callatis”, prin reorganizarea Muzeului de Arheologie, Casei de Cultură şi Serviciului Public de Administrare a Bibliotecilor. Noua instituţie funcţionează sub autoritatea administrativă a CL, conform normelor elaborate de Ministerul Culturii.

1. Printre evenimentele culturale desfăşurate pe parcursul anului 2013, se numără: Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Muzeelor, Simpozionul internaţional cu tema “Interconnectivity in the Mediteranean and Pontic World during the Hellenistic and Roman Periods”, proiectul ARHEOMEDIA, dedicat monumentelor antice din piatră, cu reprezentări, în parteneriat cu Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti.

2. Tot în acest an s-a derulat proiectul “Eroul din familia mea”, organizat în colaborare cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”, subfiliala Mangalia, Asociaţia Naţională a Veteranilor de război din Romania – filiala Mangalia, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Primaria Mangalia. Specialiştii în domeniu au mai participat la proiectele de cercetare arheologică sistematică, derulate în parteneriat cu Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti, Universitatea Bucureşti, ICEM Tulcea, Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu.

3. De asemenea, Complexul Cultural “Callatis” a fost partener în diferite proiecte culturale şi educaţionale. Pe parcursul anului 2013, s-au inventariat compoziţiile şi grupurile statuare din municipiul Mangalia şi staţiuni, în vederea valorificării peisagistice. Un alt eveniment a fost spectacolul de dans tradiţional coreean “Ritmul eleganţei”, desfăşurat în parteneriat cu DMHI, Ambasada Republicii Coreea în România şi Asociaţia Interculturală Româno-Coreană. La acelaşi capitol, menţionăm stagiunea de teatru cu spectacolele: “Escroci în aer liber”, “Taxi Blues”, “Străini în noapte”.

4. Reabilitarea şi modernizarea Casei de Cultură este principalul obiectiv pentru anul 2014. Recent, s-a finalizat Studiul de fezabilitate “Servicii de consultanţă, analize pentru lucrări de reabilitare şi modernizare ale Casei de Cultură din municipiul Mangalia”.

Noul concept al Casei de Cultură va include o sală de teatru multifuncţională cu dotări pentru conferinţe, cu o capacitate de 400 locuri, sală de cinematograf cu tehnologie 3D de ultimă generaţie, o galerie de artă, camere pentru repetiţii şi relaxare, cabine pentru actori, depozit, decoruri şi costume. La parter, va exista un spaţiu destinat Bibliotecii municipale şi Bibliotecii franceze. Lucrările de reabilitare la Casa de Cultură Mangalia vor viza amenajarea şi dotarea cu echipamente, lucrări de proiectare şi design, amenajări exterioare şi interioare, instalaţii electrice, dotări profesionale audio-video, IT&C, de siguranţă şi mobilier specializat pentru toate sălile.

Astfel, în incinta complexului cultural se vor monta sisteme de: scenotehnică, sonorizare surround, tratamente acustice, sistem digital cinema 3D, sistem de videoproiecţie profesională, lumini profesionale, sistem control lumini, reţele digital signage pentru interior şi exterior, sistem public address, sistem detecţie incendiu, sisteme de automatizare şi control, instalaţii electrice, cablare structurată, sistem CATV, mobilier specializat şi personalizat pentru sala de teatru şi sălile de cinema.

Aici se încheie cele trei episoade ale documentarului prezentat pe parcursul a trei zile.

Material pus la dispoziție de biroul de presă al Primăriei Mangalia.

Partea întâi o puteți citi AICI, iar partea a II-a, AICI.

MangaliaNews.ro, Vineri, 25.04.2014.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply