Enel a mai pierdut un contract în judeţul Constanţa: Spitalul Mangalia a găsit energie electrică mai ieftină!

0
963

Licitaţie pe bursa de mărfuri.

Compania Enel, devenită în timp un fel de stat în stat, începe să piardă teren. Sătule de facturi uriaşe şi penele dese de curent, spitalele din judeţul Constanţa au găsit cea mai eficientă soluţie de a le da peste nas băieţilor deştepţi de la Enel: cumpără energie electrică de pe bursa de mărfuri, cu preţuri mult mai mici decât cele practicate de italieni!

Spitalul Municipal din Medgidia a renunţat încă din vara lui 2011 la serviciile Enel, considerând că energia electrică livrată de italieni este mult prea scumpă. Iată că exemplul din Medgidia a fost urmat şi de Spitalul Municipal Mangalia, managerul Liviu Mocanu declarându-se extrem de mulţumit de rezilierea contractului cu Enel, pentru că astfel au rămas bani pentru medicamente.

A existat încă o variantă pentru instituţiile publice de a achiziţiona energie electrică pe bursă. Se poate merge la bursă cu un caiet de sarcini făcut legal şi cine vrea să câştige contractul, se înscrie să participe. Asta am făcut şi noi anul trecut. Noi credem că am făcut un lucru bun. Am participat la bursa de mărfuri şi am avut un câştigător cu 11,2% mai ieftin faţă de preţul pe care îl plăteam înainte. Noi nu am ştiut cine participă la licitaţie. S-au înscris şapte societăţi pe baza unor coduri. La finalul licitaţiei am constatat căEnel avea preţul mai mare. Contractul s-a încheiat cu o altă firmă şi noi suntem foarte bucuroşi. Contractul este minimal, plata se face la 30 de zile şi nu la 15 zile cum se făcea în cazul contractului cu Enel şi totul este în regulă, a declarat, pentru Replica, dr.Liviu Mocanu, directorul Spitalului Municipiului Mangalia.

Unitatea de tratament a contractat energie electrică de 7 miliarde pentru tot anul. Cel puţin 700-800 de milioane am câştigat prin încheierea noului contract, bani pentru încă o lună de medicamente. SpitalulMedgidia a recurs la această strategie înaintea noastră. Neînţelegând de ce tot cresc preţurile la energia electrică, am zis să mergem la bursă şi să vedem cum se bat oamenii. În cazul nostru a fost o necesitate şi am ieşit în câştig cu peste 700 de milioane, n-am ieşit în pierdere. Vrem să participăm în fiecare an la bursă. Pe noi ne-a interesat preţul şi să nu avem mai multe obligaţii decât drepturi. Ar fi bine dacă modelul acesta ar fi accesibil şi pentru cetăţeni. Cine deţine monopol devine un dictator. Eu cred că în următorii 20 de ani energia electrică va fi cea mai ieftină. Pe noi nu ne-a deranjat Enel-ul ca instituţie, ci tarifele practicate, dar în doi – trei ani poate se va extinde acest model de achiziţie pe bursă şi la asociaţiile de proprietari, cu locatari buni platnici. Noi am reziliat contractul cu Enel, a explicat dr. Mocanu. Fidelis Energy este societatea care a câştigat contractul în valoare totală de 166.408 de lei cu Spitalul Municipal Mangalia.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Marius Florian VASILE.

Mai mult, în replicaonline.ro, Marti, 15 apr.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply