Un istoric din Mangalia îi învată Istoria Românilor pe tinerii timoceni

0
664

farmec.ro
carturesti.ro%20

Proiectul “Casa de cultură românească din Zajecar”, Serbia.

În perioada 7 septembrie – 8 decembrie 2013, s-a derulat Proiectul Casa de cultură românescă din Zajecar, Serbia, inițiat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, finanțat de DPRRP și implementat de Asociația Unlimited Connections.

Scopul proiectului a fost acela de a dezvolta abilitățile de comunicare în limba maternă ale tinerilor români de pe Valea Timocului și de a-i învăța limba română, istoria și geografia României. Elevii au mai beneficiat și de alte cursuri, printre care: educație și cultură civică, religie și artă fotografică.

Din partea Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, au luat parte la proiect: prof. Lidia Mîrșanu, prof.univ.dr. Nicolae Ilinca și cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc. Șeful proiectului a fost Oana Elena Radu, iar coordonator – Daniel Muraru. Pe parcursul implementării proiectului, consulul general Iulian Niță, de la Consulatul României din Zajecar, și-a oferit tot sprijinul de care a fost nevoie.

În perioada 8 – 11 decembrie 2013, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, Svetlana Preoteasa, a organizat mai multe evenimente culturale pe Valea Timocului, sub denumirea: Artă și educație românească pentru copii din Serbia. Cu acest prilej, a avut loc și serbarea de încheiere a activității proiectului Casa de cultură românească din Zajecar, unde cursanții au recitat poezii și au interpretat scurte piese de teatru inspirate din istoria și basmele populare românești: Baba Dochia șiCuiul lui Pepelea. Toți cei prezenți au ascultat colinde românești, iar, la final, tinerii au primit cadouri oferite de directorul Svetlana Preoteasa, care a menționat susținerea pe care a avut-o proiectul din partea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David.

În seara zilei de 8 decembrie, Corul bărbătesc Armonia al Arhiepiscopiei Tomisului a susținut un concert de colinde la sediul Casei de cultură românească din Zajecar.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

“În cadrul acestui proiect, am predat cursuri de Istoria românilor, la care au fost prezenți tineri români cu vârste cuprinse între 7 și 20 de ani, din orașul Zajecar și din localitățile învecinate. Alături de ei, la cursuri au participat și unii dintre părinți, interesați de lecțiile de istorieși dornici de conversații cu vorbitori nativi de limba română.

Pentru a face mai atractive lecțiile, am realizat prezentări în PowerPoint, unde am sintetizat Istoria românilor în fraze scurte și ușor de reținut. La fiecare temă am adăugat imagini, pentru ca elevii să înțeleagă și să rețină mai ușor faptele istorice. Le-am cerut copiilor să noteze în caiete principalele idei din lecțiile prezentate, să citească ce au notat și să relateze faptele istorice. Tinerii au dat dovadă de un interes deosebit față de temele abordate, au fost atenți la evenimentele istorice prezentate, au pus întrebări la care au primit răspunsuri și și-au exprimat dorința de a afla cât mai multe informații din Istoria românilor.

În concluzie, sunt onorat că am făcut parte din Proiectul Casa de cultură românescă din Zajecar și consider că această inițiativă și-a atins pe deplin scopul. Tinerii timoceni au învățat destul de bine limba română, au reținut datele esențiale din Istoria românilor, iar acum dispun și de o bibliotecă, de unde pot afla și alte informații ce i-ar putea interesa. Progresul lor este evident: dacă la primul curs, pe care l-am predat în ziua de 7 septembrie 2013, ei abia rosteau câteva cuvinte în limba română, după patru luni, pe 8 decembrie 2013, când am organizat serbarea de final împreună cu prof. Lidia Mîrșanu, ei vorbeau deja destul de bine românește, recitau poezii și interpretau scurte piese de teatru.”

Galerie FOTO:

 

A transmis,

Cercetător științific doctor Sorin Marcel COLESNIUC.

Joi, 12.12.2013.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply