Un proiect internațional deosebit: Tineri români din Spania, Italia şi România, au sărbătorit împreună Ziua Națională a României

0
921

farmec.ro
carturesti.ro%20

Luni, 2 decembrie 2013, începând cu ora 18.00 (ora României), s-a derulat Proiectul internațional Uniți în cuget și-n simțiri!, inițiat și coordonat de Antonela Pohoață, profesor la C.P. Ramón Menéndez Pidal din Gijón – Asturia, Spania.

La proiect au mai participat, tot din Spania, elevi și profesori de la următoarele instituții de învățământ: I.E.S. Eladio Cabanero din Tomelloso – Ciudad Real (prof. Mihaela Angelescu), C.P. Vicente Aleixandre din Madrid (prof. Mihaela Cucu), C.P. Azorin din Cartagena – Murcia (prof. Ornela Ivan), C.P. Santisimo Cristo del Buen Acieto din Alfaz de Pi – Alicante (prof. Dorina Apostol), C.P. Conceptión Arenal din Cartaya – Huelva (prof. Mihaela Neagoe).

Din Italia a participat școala I.C. Statale, Folgore da San Gimignano din San Gimignano – Siena – Toscana (prof. Viviana Gherghel), iar din România: Școala Gimnazială Teodor V. Stefaneli (prof. Daniela Cornelia Zbranca) și Școala Gimnazială George Voevidca (prof. Oltea Nistor), ambele din Câmpulung Moldovenesc – Suceava.

Activitatea a durat aproximativ o oră, timp în care, pe rând, elevii instituțiilor de învățământ menționate, după ce au ascultat imnul României, au recitat poezii și au interpretat cântece patriotice. Astfel, toți participanții la proiect au putut urmări, conectați la Internet, programul pregătit de colegii lor, aflați la mii de kilometri distanță.

“Ca urmare a faptului că în ultimii ani am organizat numeroase evenimente la Muzeul Callatis din Mangalia, prin care am marcat cele mai importante zile din istoria românilor, am fost inclus și eu în acest proiect, ca cercetător științific și specialist în istorie.

A fost o activitate deosebită la care am fost onorat sa particip și sa prezint, tinerilor romani din Spania si Italia, dar si celor din Romania, importanța zilei de 1 Decembrie 1918. Este pentru prima dată când particip la un astfel de proiect, unde pot să transmit, cu ajutorul Internetului, în același timp, elevilor aflați la mii de kilometri distanță, informații din istoria României.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Așadar, le-am vorbit tinerilor despre momentele istorice care au dus la desăvârșirea unității naționale a românilor. Am început cu unirea Moldovei și a Țării Românești (1859), am continuat cu unirea Dobrogei cu România (1878) și am încheiat cu unirile teritoriilor românești cu patria-mamă, din anul 1918. Am detaliat evenimentele petrecute în Basarabia, care au avut ca rezultat adoptarea, de către Sfatul Țării, a hotărârii de unire cu România, din ziua de 27 martie 1918, după care am descris momentul de la 28 noiembrie 1918, când Congresul General al Bucovinei, întrunit la Cernăuți, a hotărât unirea cu România.

În sfârșit, le-am vorbit tinerilor despre unirea Transilvaniei, Banatului Crișanei și Maramureșului cu Regatul României și, mai ales, despre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din ziua de 1 Decembrie 1918, convocată de Consiliul Național Român Central (Marele Sfat Național). Am subliniat faptul că la Adunare au participat 1228 de delegați, dar și peste 100.000 de români veniți din toate provinciile istorice românești și că delegații la Adunare au adoptat, în unanimitate, Rezoluția de unire cu România.”

Galerie FOTO:

 

 

Comunicat de presă semnat de

Cercetător științific doctor Sorin Marcel COLESNIUC.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply