Mihai Cubaniţ – zidarul care face case din piatră

3
7877

farmec.ro
carturesti.ro%20

Că tot ne plângem de meșteri, uite că sunt și unii foarte pricepuți care au rămas în țară. Și, sunt sigură că după acest articol, voi afla de și mai mulți. De Mihai Cubaniţ am aflat prin recomandări și merită să-ți povestesc despre el, pentru că nu știi când o să ai nevoie de un meșter adevărat.

Ceea ce mi-a atras atenția este faptul că face parte dintr-o familie de meseriași. Bunicul lui a fost pietrar, tatăl zidar și el i-a urmat. A învățat de la cei bătrâni, iar acum are o experiență de 22 de ani în zidărie. Dar are o mare pasiune: casele din piatră. Și știe să le facă excepțional. A lucrat la casa sculptorului Buculei, dar prima casă pe care a ridicat-o a fost pentru el. Și când începi așa, eu zic că asta cea mai bună carte de vizită.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (20)

Mihai locuiește în 2 Mai și spune că primii clienți au fost turiștii. În principal străinii pentru că românii sunt încă fascinați de casele astea moderne cu polistiren, case pe fațada cărora “dacă-ți proptești degetul, se face gaură“ cum zice Mihai.

N-are rost să mai reinventezi roata, ci doar să o adaptezi la ce ai nevoie, îmi explică. Dacă în Dobrogea sunt construcții din piatră de pe vremea romanilor, de ce ți-ai face casa din alt material? Și piatră se găsește, acel calcar deschis la culoare specific zonei, care se integrează perfect în peisaj. La casele astea, Mihai folosește pentru învelitoare olane. Când l-am întrebat de unde le ia, mi-a a spus că le-a cumpărat pe toate din zonă. Sunt olane vechi, făcute manual și recuperate de la construcții vechi. Și-a făcut stoc pentru clienții lui. De asemenea, integrează și elemente vechi, cum ar fi coloane sau decoruri ornamentale exterioare, ce aduc aminte de istoria locului.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (16)

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dar cum se face că un zidar s-a apucat să ridice case? Mihai spune că experiența este sfântă. De multe ori oamenii vor o casă, dar n-au imaginația necesară să știe cum o vor.

El chiar le desenează pe hârtie, are un prieten care este proiectant și transpune într-un proiect totul, dar el știe meserie suficient de bine încât să aprecieze exact ce se potrivește fiecărui client în parte și să-și imagineze casa ideală pentru el.

La mare e musai să ai terase exterioare, că doar vara vrei să stai la aer. Iar înăuntru, unde e răcoare vara și cald iarna, că doar zidurile sunt între 50 și 55 de cm grosime, o să tot stai când plouă sau vine frigul.

S-a apucat să facă aceste tipuri de case pentru că se pricepe, dar le face numai pentru cei ce-și doresc cu adevărat. De ce? Pentru că experiența și pasiunea lui nu merită irosite pentru cineva care vrea doar așa, de moft sau pentru că a văzut la vecinul.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (11)

El construiește, să ne înțelegem, cu propriile mâini toate casele. Echipa lui? Încă un prieten. Da, sunt doar doi oameni care fac o casă întreagă. Nu poate face mai mult de două într-un an, dar și pe astea le execută ireproșabil.

Partea frumoasă la casele din piatră este că n-ai nevoie de tencuială la interior, le poți lăsa așa, iar în timp casa capătă o patină frumoasă. În plus, scapi de întreținerea fațadelor, că nu mai trebuie să văruiești sau să renovezi nimic. Și sunt trainice! Mihai armează zidurile, nu că ar fi nevoie, dar vrea el ca proprietarii să fie siguri și liniștiți.

Și-ar fi dorit ca la casele pe care le ridică să poată monta exclusiv tâmplărie de lemn, dar încă n-a găsit un producător bun în zonă care să le facă astfel încât să rezistente la aerul sărat de la mare.

Dar spune că important este ca specificul zonei să fie păstrat, chiar dacă pentru asta mai faci și compromisuri cum ar fi tâmplăria de PVC. Oricum, zidurile astea de piatră respiră bine, deci nu există niciun risc ca ambianța interioară să aibă de suferit din cauza calității aerului.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (10)

Am vorbit ceva cu Mihai și e tare haios, dar îmi place că este hotărât. Faza asta cu nu construiesc case pentru cine nu merită o apreciez maxim. Și pe bune că nu mi se pare mult 600 de euro pe metru pătrat.

Doi oameni îți ridică o casă! E timpul și priceperea lor la mijloc pe care le dedică ție și familie tale. Și poți să ai siguranța că o astfel de casă te ține mult timp. Practic, o lași moștenire. Mihai spune că a făcut multe lucrări din piatră, nu doar case. A făcut garduri, anexe, placări interioare cu piatră, multe dintre ele la București. Dar a avut comenzi și în alte părți, spre exemplu la Sinaia, dar spune că acolo se potrivește piatra din zonă, care are altă consistență și culoare.

Omul ăsta e foarte hotărât și încrezător în forțele lui. Are 42 de ani și spune că, atât cât îl vor ține puterile, va construi pentru că-i place meseria lui. Nu vrea să aibă ditamai echipa, pentru că atunci trebuie să stai cu gura pe alții, să-i supraveghezi, ori Mihai spune că asta e un fel de sclavagism, mai bine pune mâna el și știe că iese o treabă bună.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (6)

Satisfacția când vezi o casă terminată, după ce zilnic nu reușești să faci mai mult de un metru de zid, este enormă, spune Mihai.

Îi ia cam patru cinci luni să finalizeze totul, adică la cheie. Nu doar că face zidurile, ci se ocupă de tot. A făcut și alt gen de case, dar după el nimic nu se compară cu una de piatră. Îi place trăinicia lor, atmosfera plăcută de la interior și aspectul exterior care evoluează frumos în timp. A lucrat și prin străinătate, dar și-a dat seama că acolo n-are unde să avanseze. Aici în țară măcar continuă tradiția familiei lui și face case pentru oamenii suficient de deștepți care înțeleg că un meșter bun trebuie plătit la adevărata lui valoare.

înțeleg că un meșter bun trebuie plătit la adevărata lui valoare.

adelaparvu.com despre Mihai Cubanit zidarul caselor de piatra (19)

Mihai spune că sunt meșteri talentați și pricepuți în țară, dar sunt umiliți. Ori decât să lucreze pe degeaba, mai bine refuză. De aia el nu se complică. Face ce-i place pentru cine crede el că merită și pentru cine îl plătește atât cât cere. Nu e lacom, dar știe exact că timpul nu-l mai recuperezi, iar priceperea n-o dobândești ușor. Uită-te și tu la casele astea și spune dacă nu sunt senzaționale! Mie mi-a plăcut omul ăsta pentru că le spune pe șleau. Și mi-a mai plăcut pentru că știe meserie și e conștient de asta. Este mândru că e zidar și îi place la nebunie ce face. Bravo lui! Eu apreciez oamenii care-și câștige pâinea cu propriile mâine, care știu să facă lucruri frumoase și trainice și sunt pasionați de meseria lor. Suntem ca într-un stup de albine – fiecare se pricepe la ceva, iar noi avem nevoie de meșteri, ca atare merită să le răsplătim efortul și talentul. Vrei să intri în legătură cu Mihai? Ia vezi aici pagina lui de Facebook. unde are și numărul de telefon. Dar vezi, dacă nu-ți răspunde înseamnă că e la treabă. Ai răbdare că te sună el înapoi sau trimite-i un sms :)  Sper să-ți fie de folos!

Mulţumim, Adela Pârvu, pentru excepţionalul reportaj !

Sursa: http://adelaparvu.com/2013/11/06/mihai-cubanit-zidarul-care-face-case-din-piatra/



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


3 COMENTARII

  1. Buna ziua.Ma intereseaza cat ajunge o casa cu mansarda pt.3pers.sa o construiasca sotul meu se pricepe in constructii.Cat costa o casa zidita din puatra avand noi sursa de piatra avem o cariera de piatra langa noi.Multumesc

  2. Ne mai trebue sa cumparam terenul mie imi place enorm piatra.In Italua am stat ceva timp si fr.multe clafiri sunt din piatra.Cumva trebue izolata casa din piatra?se poate face cu etaj?doresc mai multe informatii ..multumesc la tel.0746660605,Nadia.s.au al sotului.0761460139.Multumesc

  3. Ma intereseaza avantajele unei case zidite din piatra… si o incurajare… de frumoase sunt fr.frumoase… in cat timp se poate zidi.. mai are rost izolarea in interior s.au exterior? Piatra in exterior si in interior e deosebita… daca se poate va rog sa.mi rasp. la aceste nelamuriri. Va multumesc mult.

Leave a Reply