După protestele de la Pungeşti, Chevron pregăteşte prospecţiuni pentru gazele de şist din Dobrogea

0
759

farmec.ro
carturesti.ro%20

Toate localităţile din sudul Dobrogei, mai puţin cele de pe malul mării, încluse în perimetrele Adamclisi, 2 Mai şi Costineşti, pentru care compania americană Chevron a obţinut avizul de explorare şi exploatare pentru gazele de şist, vor fi prospectate în următoarele 9 luni pentru radiografierea solului.

Chevron iese la rampă explicând ce înseamnă explorarea gazelor de şist şi fracturarea hidraulică.

  

 

 

De prospecţiuni se ocupă subcontractorul român SC Prospecţiuni SA care va acţiona  pe o lungime de 1100 km liniari, în apropierea localităţilor, pe terenuri agricole private. Echipamentele de profil seismic au început deja să fie amplasate în apropierea comunei Chirnogeni.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sunt formate dintr-un senzor numit geofon, înfipt în pământ, care cuprinde un magnet permanent şi o mică bobină. La cea mai mică vibraţie, produce un curent electric de ordinul microvolţilor. Datele din geofon se înregistrează  într-o cutie cu senzor GPS, aflată la surafaţa terenului agricol.

„Noi facem astfel o radiografie a subsolului, o arhitectură a stratelor, nu ştim dacă dăm peste gaze, petrol , facem aceste măsurători de unde printr-o metodă cu impact negativ asupra mediului. Predăm apoi această ecografie clientului nostru şi cu asta misiunea noastră s-a încheiat” explică vicepreşedintele SC Prospecţiuni SA, Mihai Mitroi.

O altă metodă este folosirea unor autoutilaje de peste 20 tone, care produc unda sonoră cu ajutorul unor pistoane care împing o placă, pe sol. Aceasta începe să vibreze, controlată de un impus electronic, cu 5 până la 120 herzi înregistrate de o instalaţie seismică mobilă.

Faza de explorare va dura 5 ani

Prezent la baza Chirnogeni, plină cu echipamente şi utilaje pentru prospecţiuni, Thomas Holst, managerul pentru România al companiei Chevron, a venit cu precizări.

„Această primă fază face parte din activităţile pe care Chevron le-a subcontractat iar obiectivul este să înţelegem stratele de rocă din această zonă şi ultimul obiectiv, când vom fora pentru explorare, care va fi probabil peste un an, va fi să obţinem fragmente de rocă, să le analizăm pentru a vedea dacă acolo sunt resurse de gaze. În baza rezultatelor, a  proprietăţilor rocilor, vom avea apoi o discuţie cu guvernul român despre exploatarea resurselor de gaze”.

Oficialul Chevron a ţinut să sublinieze că „această primă fază a explorării ( n.r.în judeţul Constanţa) va dura aproximativ 5 ani. După aceea, când ajungem la faza următoare, care se numeşte fază de producţie sau de exploatare, aceasta va dura între 25 şi 30 de ani”.

Fracturarea hidraulică, folosită de 17 ani în România

Managerul pe România al companiei Chevron, Thomas Holst, susţine că metoda exploatării prin fracturare hidraulică nu este periculoasă dacă este efectuată corect.

„De alfel, fracturarea hidraulică a fost folosită aici, în România, în ultimii 17 ani, de companii de stat, precum Gazprom dar şi de alte companii. Chiar premierul Victor Ponta a comentat despre numărul de companii care au folosit această tehnologie, nu trebuie să ne fie frică, tehnologia este aceeaşi şi se foloseşte ca o cale de a stimula producţia de resurse, fie gaze fie petrol”.

Compania Chevron a obţinut licenţă de explorare pentru cele trei perimetre din sudul judeţului Constanţa de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru o perioadă de 30 de ani. Peste 200 de angajaţi, o treime fiind localnici, lucrează în judeţul Constanţa pentru activităţile de prospecţiune.

Chevron a suspendat operaţiunile de explorare la Pungeşti, nu s-a retras

Suspendarea operaţiunilor de explorare de la Pungeşti a fost decisă pentru că din cauza protestelor, nu s-ar fi putut efectua în siguranţă.

„Am luat această decizie nu numai pentru siguranţa muncitorilor noştri ci şi pentru siguranţa localnicilor, iar suspendarea va dura până când noi şi autorităţile locale vom cădea de acord că se va putea lucra în siguranţă”, explică Thomas Holst.

Chevron consideră că „toate neînţelegerile pot fi rezolvate prin comunicare, bazată pe ştiinţă şi pe eliminarea oricăror temeri despre această tehnologie, fracturarea hidraulică nu se va face în timpul fazei de explorare”.

Compania va continua să comunice cu localnicii care ar fi fost informaţi periodic, prin discuţii directe, afişe postate în primărie, dispensare, ştiri prin televiziunile locale.

„Am luat un grup de localnici şi l-am dus în Polonia, să vadă operaţiunile noastre de acolo şi să facă apoi rapoarte de informare. Nu comentez motivele protestului, respectăm punctele lor de vedere şi vocea opiniei publice dar, până când vom fi siguri că putem lucra în siguranţă, ne suspendăm activităţile la Pungeşti”, a declarat Thomas Holst.

Citiţi mai mult în EVZ.ro, 19 oct.2013.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply