Mănăstirile din fața buldozerelor Chevron. De ce tace Teodosie?

0
678

farmec.ro
carturesti.ro%20

N-am făcut un secret niciodată din faptul că argumentele chevroniștilor și a Chevronului însuși nu m-au convins de faptul că temerile față de preconizata folosire a metodei fracturării hidraulice în scopul extragerii gazelor de șist sunt neîntemeiate.

Nu voi face un secret nici din faptul că, în urmă cu mai multe luni, am mers la IPS Teodosie pentru a-i împărtăși temerile mele și pentru a-l ruga NU să fie militant de partea contestatarilor, ci de a se informa și a cere, de la înălțimea poziției publice pe care o are, înțelepciune în luarea unei decizii care poate afecta distrugător viața comunităților din Dobrogea. De notorietate fiind relația între IPS Teodosie și Felix Stroe, șeful RAJA, furnizorul de apă pentru aproape toate localitățile din județul Constanța, l-am rugat chiar a se consulta cu specialiștii de acolo, căci este în joc apa din subteran fără de care Dobrogea ar fi moartă.

Arhiepiscopul Tomisului este, între altele, membru de vază al Universității Ovidius, unde poate găsi alți specialiști demni de toată isprava, ce-i pot zugrăvi tabloul fracturării hidraulice, precum și potențialele pericole care ne pasc: otrăvirea ireversibilă a pânzei freatice, generarea unei zone seismice periculoase.

Dincolo de acestea, i-am spus, atunci, lui IPS Teodosie că mă tem de faptul că Izvorul Tămăduirii va fi distrus și că Peștera Sf. Andrei va fi iremediabil afectată de acționarea prin fracturare hidraulică. Și, chiar dacă nu sunt vreun creștin foarte aplicat, nu pot să nu tresar atunci când rădăcinile creștinismului românesc și patrimoniul cultural al țării mele sunt în pericol.

Cu toate acestea IPS Teodosie tace. În timp ce preoții vasluieni se roagă în genunchi alături de enoriașii lor, în fața buldozerelor Chevron. “Când oamenii vin la tine să-ți spună ce se întâmplă, nu poți să stai acasă. E o problemă a comunității”, a spus protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu.

Nu mă pot reține a mă întreba de ce tace Teodosie. Tăcerea lui mă înspăimântă mai mult decât vorbăria propagandiștilor Chevron și cinismul politicienilor la un loc. Mă străbate pe spinare fiorul rece ca gheața al gândului că și Iuda a tăcut când legionarii l-au ridicat pe Iisus.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dacă vă veți întreba de ce mi-am îndreptat pașii către Biserică, vă voi oferi și răspunsul cu cele doua imagini atașate mai jos. În perimetrele unde Chevron vrea să desfășoare explorări/exploatări sunt șapte mănăstiri – Mănăstirea Dervent, Mănăstirea Lipnița, Mănăstirea Peștera Sf. Andrei, Mănăstirea Adamclisi, Mănăstirea Adâncata, Mănăstirea Dumbrăveni, Mănăstirea Elena de la Mare, două schituri – Strunga și Deleni și Izvorul Tămăduirii, unde, poate că e inutil să vă mai spun, zeci de mii de oameni caută în fiecare an apropierea de Dumnezeu.

PerimetreChevron

manastiri constanta

Sursa: Gazeta de Constanţa – gzt.ro, 17 Oct.2013, de Valentin Coman.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply