Lansare de carte: ISTORIA SINGURULUI PAPIRUS DESCOPERIT ÎN ROMÂNIA

0
924

farmec.ro
carturesti.ro%20

Joi, 8 august 2013, ora 20.00, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Târgului Estival de Carte, ce se desfășoară la Casa de cultură din Mangalia, va avea loc lansarea volumului intitulat “Istoria singurului papirus descoperit în România”, scris de cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Cartea va fi prezentată de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultății de istorie a Universității din București, care a mai deținut și funcțiiile de: senator, europarlamentar și ministru de Externe al României.

Despre volum va vorbi și poeta Emilia Dabu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și președintele Clubului Artelor “Solteris” din Mangalia.

În anul 2009, când am devenit directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, mi-am propus să regăsesc și să readuc în țară singurul papirus antic descoperit în țara noastră, artefact considerat pierdut, timp de 52 de ani, de către toți oamenii de știință din România. Subliniez că realizarea acestui obiectiv nu ar fi fost posibilă fără susținerea d-lui dr. Ion Pâslaru.

În carte am descris cum a fost descoperit papirusul, am prezentat motivele pentru care a fost trimis la Moscova, după care am menționat informațiile apărute, în ultima jumătate de secol, în literatura științifică de specialitate din România și din Rusia. În timp ce în România se preciza că papirusul a fost distrus sau că nu mai există, în publicațiile rusești au apărut articole în care se menționa că papirusul a fost conservat.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În continuare, am vorbit despre cercetările pe care eu și dl Pâslaru le-am desfășurat pentru regăsirea lui, plecarea noastră la Moscova, preluarea papirusului de la Centrul de restaurare științifică I.E. Grabar din Moscova și predarea sa, în cadrul unei ceremonii oficiale, către partea română, la Mangalia, în ziua de 22 august 2011.

În ultima parte, am prezentat încercările noastre și ale cercetătorilor ruși de descifrare a textului scris pe papirus, câteva concluzii și bibliografia utilizată. La sfârșitul cărții am anexat imagini cu literele descifrate pe fragmentele de papirus, documentele prin care am readus în România acest important artefact și scrisoarea prof.univ.dr. Evghenii Iarovoi, de la Universitatea Regională de Stat din Moscova, adresată mai multor instituții ale statului român.

În final, aș vrea să mulțumesc d-lui Viorel Bibu, directorul Editurii CallasPrint, pentru sprijinul acordat apariției acestei cărți și d-lui Gheorghe Todor, directorul Interpress Todor Company, pentru promovarea volumului în cadrul Târgului Estival de Carte.

M-aș bucura să participe la eveniment toți cei interesați de istoria Dobrogei, acest teritoriu care, încă din antichitate, a avut parte de oameni interesați să promoveze cultura și educația. Că este așa, o demonstrează, cu prisosință, papirusul descoperit la Mangalia, în anul 1959. Cartea are 112 pagini și reprezintă o istorie concisă a unicului papirus descoperit pe teritoriul României.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply