La Muzeul Callatis, DRAGOSTEA ÎN RAMĂ

0
714

Cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Teatrul „Thaliamar”, organizează sâmbătă, 23 martie 2013, ora 18.00, la sediul muzeului callatian, un spectacol de teatru și vernisajul expoziției de pictură „Dragostea în ramă”.

Pictorul Gabriel Tora va expune mai multe portrete și lucrări marine, iar tinerii actori ai Teatrului „Thaliamar” vor interpreta rolurile din două piese de teatru: „Echivoc”, de Dumitru Solomon, și „Doamna și subreta”, de Noel Clarasó, puse în scenă de Aura Stuparu Mircea. În distribuție: Ana Maria Tudor, Iuliana Xenia Turony, Cosmina Cobzaru, Maria Maxim, Cristina Cutoveanu, Luiza Luca, Roxana Neagu și Laur Hornet. Prețul biletului de intrare este 5 lei.

Referitor la organizarea acestei manifestări culturale, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut următoarele precizări: “Teatrul este o artă care datează din antichitate, iar cuvântul teatru este de origine grecească. Vechii greci, costumați cu blănuri, cântau și dansau în jurul unui altar, cu prilejul serbărilor organizate în cinstea zeului Dionis. Astfel de manifestări teatrale aveau loc în secolul VI a.Chr., secol în care, conform izvoarelor istorice scrise, grecii dorieni din Heracleea Pontică au întemeiat cetatea Callatis. În perioada care a urmat, s-au construit amfiteatre și actorii au început să interpreteze texte scrise special pentru ei. Eschil, Sofocle și Euripide au pus bazele tragediei clasice grecești, iar Aristofan a rămas cunoscut pentru comediile sale.

Hotărârea înființării unei zile mondiale a teatrului a fost luată în anul 1961, la Viena, la cel de-al IX-lea Congres Mondial al Institutului Internațional de Teatru. Din anul 1962, Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită, în fiecare an, la 27 martie. În prezent, peste o sută de țări sărbătoresc această frumoasă artă, care datează de peste două milenii și jumătate.

Pentru a marca Ziua Mondială a Teatrului, împreună cu dl primar Cristian Radu și cu d-na Aura Stuparu Mircea, am hotărât să organizăm, la Muzeul Callatis, acest spectacol. Câțiva tineri actori ai Teatrului Thaliamar din Mangalia, care au participat la diverse concursuri naționale, la care au obținut și unele premii, vor juca în două piese scrise de Dumitru Solomon și Noel Clarasó. Scopul meu este acela de a promova, și cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, patrimoniul arheologic al muzeului callatian. Iubitorii de teatru, pe care îi așteptăm sâmbătă seara, vor putea vedea și artefactele antice existente în expoziția permanentă a Muzeului Callatis”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Joi, 21.02.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply