Obiceiuri de primăvară la români, turci şi tătari (foto)

0
790

Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, coordonat de profesor documentarist Ibolya Negoiță, a organizat vineri, 1 martie 2013, ora 12.00, la Casa de Cultură din Mangalia, activitatea metodică Obiceiuri de primăvară la români, turci şi tătari.

Activitatea a beneficiat de susținerea următoarelor persoane: primarul Cristian Radu, consilierul Romulus Dumitrana, consilierul local Membulat Ghiulgian – președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, directorul Colegiului Economic, prof. Simona Raluca Ciobănel și directorul adjunct, prof. Cornelia Tănase.

Din partea administrației locale a vorbit consilierul Membulat Ghiulgian, iar directorul Simona Ciobănel a prezentat activitatea Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic. Directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc, a evidențiat buna colaborare a muzeului cu Centrul de Documentare și Informare, fapt demonstrat de numeroasele proiecte comune derulate în ultimii ani. În finalul discursului, a mulțumit conducerii Colegiului Economic pentru susținerea proiectelor, inițiate cu scopul educării tinerei generații.

A urmat un amplu program de poezii, cântece și dansuri tradiționale legate de obiceiurile de primăvară ale românilor și tătarilor: prof. Mariana Gogu a recitat poezia Martie; elevele Aila Mola, Iulia Năstase și Gabi Pârvu au prezentat Nawrez – sărbătoarea primăverii la tătari; elevii Birol Musa și Serhan Anefi au recitat poezia Nawrezul, tradusă în limba română de Andreea Romaniuc.

Copiii comunității din Tuzla au cântat colindul primăverii; mai mulți elevi au prezentat un vechi și important obicei al românilor – Baba Dochia, iar elevele Maria Maxim și Iuliana Turony au descris povestea legată de această tradiție; elevele Alexandra Marian, Daniela Nechita și Roxana Murguleț au prezentat diverse desene cu Baba Dochia, iar elevele Vera Luca și Roxana Neagu au recitat poezia Dochia; Tatar Awasî și Serhan Anfel au interpretat poezia Nawrwzul; membrii trupei Plai de dor, ai cărei coregrafi sunt Gina și Ștefan Nicolin, au dansat pe muzică populară românească; prof. Nilghiun Murtaza a interpretat melodii tradiționale tătărești; formația de dansuri tătărești Geansu din Techirghiol a dansat pe muzică tătărească, la fel și formația de muzică populară tătărească din Dobrich, Bulgaria.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Au mai fost prezenți: Murat Actuan, consilier superior la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Constanța, Manole Beghiz, profesor documentarist la Casa Corpului Didactic din Constanța și mai mulți profesori documentariști din județ. La sfârșitul manifestării, participanții au admirat  creațiile atelierului de confecționat mărțișoare din noduri marinărești.

Elevele din clasa a X-a C: Ana Maria Costea, Ioana Luk și Georgiana Ștefan au împletit mărțișoare așa cum au învățat la vernisajul expoziției de noduri marinărești, organizată la Muzeul Callatis în ianuarie 2013. Tinerele au deprins această frumoasă artă marinărească de la militarii Școlii de Aplicație a Forțelor Navale din Mangalia, coordonați de comandorul Vasile Chirilă.

Prof. Ibolya Negoiță, Duminică, 3 martie 2013.

Galerie foto:


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply