La Muzeul Callatis, simpozionul “1700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milano”

0
788

 

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu: Liceul Teoretic „Callatis”, Colegiul Economic Mangalia și Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, organizează joi, 7 februarie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: „1700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milano”.

Directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut următoarele precizări:

„Se împlinesc, în aceste zile, 1700 de ani de la promulgarea Edictului de la Milano. Emis în februarie 313, acest document juridic a separat perioada Romei păgâne de perioada Europei creștine.

Inițiatorul documentului, împăratul Constantin cel Mare, a devenit împărat al Imperiului Roman de Răsărit pe 25 iulie 306 și a încetat din viață în ziua de 22 mai 337. În anul 312 s-a convertit la creștinism, iar, după întâlnirea din februarie 313 cu Licinius – împăratul Imperiului Roman de Apus (308-324), a promulgat Edictul de la Milano.

Un edict de toleranță asemănător fusese emis în anul 311 și de împăratul Galeriu, aflat la sfârșitul vieții sale, după ce ani de zile promulgase mai multe edicte prin care îi persecutase pe creștini.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Edictul de la Milano este, de fapt, o scrisoare adresată de Constantin cel Mare guvernatorilor provinciilor pe care le controla și prin care le cerea acestora să înceteze persecuțiile creștinilor și să le redea proprietățile confiscate. Cei mai mulți învățați au considerat documentul ca fiind un Edict, prin care creștinismul a devenit o religie egală în drepturi cu celelalte culte din Imperiu.

În anul 381, în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), creștinismul a devenit religie de stat. Pentru faptele sale creștinești, Constantin cel Mare a fost proclamat Sfânt în bisericile ortodoxe, greco-catolice și în bisericile vechi orientale.

Mai trebuie subliniat faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2013 ca An omagial al Sfinților împărați Constantin și Elena.”

Invitatul de onoare al simpozionului este dr. Gheorghe Papuc, cercetător științific, director al Muzeului de Istorie națională și Arheologie Constanța în perioada 2002-2004 și director adjunct al aceleiași instituții între anii 1989 – 2002 și 2004 – 2010.

Domnia sa le va vorbi despre Edictul de la Milano, în cele mai mici detalii, elevilor Liceului Teoretic „Callatis”, coordonați de director prof. Cristina Angheluță, elevilor Colegiului Economic Mangalia, îndrumați de director prof. Simona Ciobănel și prof. Ibolya Negoiță și elevilor Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, coordonați de director prof. Corina Mihalache și prof. Florentin Doboșeriu.

Miercuri, 06.02.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply