Dobrogea, plină de păduri de eoliene

0
900

farmec.ro
carturesti.ro%20

eoliene-1356525277.jpg

Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Constanţa a trecut printr-un an dificil. S-a schimbat directorul, au fost depuse nenumărate solicitări de avize, s-a măsurat şi răsmăsurat şoseaua de coastă, s-a verificat PUZ-ul din Peninsulă, s-au cântărit gunoaiele, s-a măsurat calitatea aerului. Despre cum a preluat Agenţia de Mediu şi ce planuri are pentru anul 2013, am stat de vorbă cu directorul APM Constanţa, Lavinia Monica Zaharia, într-un interviu exclusiv pentru ziarul „Cuget Liber“.

– A fost un an greu. Ce v-a dat cea mai multă bătaie de cap?

– Cele mai multe solicitări sunt de avize pentru parcuri eoliene. Sunt numeroase proiecte noi şi proiecte finalizate ce vor obţine autorizaţiile. 18 parcuri deja funcţionează. Însă noi avem 400 de proiecte deja aprobate din 2006 până în prezent. Unele sunt investiţii sistate pentru moment din anumite motive, dar care vor fi la un moment dat reluate.

– Vom avea păduri imense de eoliene, în următorii ani.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– Da şi este normal aşa. Acesta este specificul judeţului. De asemenea, se solicită multe avize pentru cariere. Se extrage calcar industrial, şisturi verzi, nisip, pietriş. Este vorba despre aproximativ 50 de cariere, în extravilanul mai multor localităţi din judeţ. Se pare că s-au descoperit rezerve noi.

– Aşadar, se investeşte. Însă cum stăm cu calitatea aerului în judeţul nostru?

– Calitatea aerului este monitorizată permanent de instituţia noastră. Avem şapte staţii de monitorizare, în diverse zone. Cinci dintre ele vor fi reparate şi modernizate. Sperăm să primim fonduri şi să demarăm lucrările cât mai curând în anul 2013. Din punct de vedere al calităţii aerului stăm bine. Se mai înregistrează unele depăşiri, dar rareori. Este vorba despre staţia de la Casa de Cultură din Constanţa, care monitorizează traficul din zonă şi în unele zile apar depăşiri la pulberi. Dar acest lucru se întâmpla mai ales astă vară, pentru că am avut o vară secetoasă şi era praf mult. Pe radioactivitate stăm foarte bine. Nu există depăşiri nici în Constanţa, nici în Cernavodă. Se prelevează zilnic probe atât din aer, cât şi din apă şi nu sunt probleme.

– Agenţia pe care o conduceţi monitorizează şi colectarea selectivă a deşeurilor. Au învăţat constănţenii să strângă separat gunoaiele?

– Se colectează selectiv din ce în ce mai mult. Ceea ce este foarte bine. Se reciclează cantităţi mai mari de deşeuri, se prelucrează reziduuri petroliere, avem din ce în ce mai multe staţii de prelucrare. Nu există chiar în toate zonele recipiente speciale, pentru colectare selectivă, cum este în Constanţa, Corbu sau Cumpăna, de aceea mai avem de lucru pe partea aceasta. Încă este nevoie să educăm populaţia în acest sens, de aceea vom avea în perioada următoare multe campanii de informare.

Andreea PERHAIŢĂ, Cuget Liber, Joi, 27 Decembrie 2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply