1910 ani de la primul război daco-roman

0
1006
Un nou simpozion la Muzeul Callatis din Mangalia.

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, cu sprijinul primarului Cristian Radu și al consilierului Ovidiu Mihalache, organizează luni, 17 decembrie 2012, începând cu ora 12.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: „1910 ani de la primul război daco-roman”.

Simpozionul face parte din proiectul „Să cunoaștem istoria Dobrogei”, unde parteneri sunt, alături de muzeu și primărie, toate cele trei licee din municipiu: Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, Liceul Teoretic „Callatis” și Colegiul Economic Mangalia.

Despre războaiele dintre daci și romani și despre monumentul triumfal Tropaeum Traiani, va vorbi directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc. dr. Mihai Ionescu, responsabilul științific al Muzeului „Callatis” și directorul Școlii Nr. 3 Mangalia, va prezenta cercetările arheologice pe care le-a efectuat, între anii 1976 și 2008, la fortificația anexă și la apeductele cetății Tropaeum Traiani.

 Învitatul de onoare este dr. Gheorghe Papuc, director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța între anii 2002 – 2004 și director adjunct în perioadele: 1989 – 2002 și 2004 – 2010. A fost timp de 16 ani membru în Comisia Națională de Arheologie și a primit premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române pentru rezultatele cercetărilor arheologice realizate la cetatea de la Adamclisi.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În anul 2004 a primit „Meritul cultural clasa I” din partea președintelui Ion Iliescu. Dr. Gheorghe Papuc a efectuat cercetări arheologice la cetatea Tropaeum Traiani din anul 1970 și până în anul 2008. Domnia sa le va povesti elevilor, pe larg, conflictele dintre daci și romani, întemeierea și istoria cetății de la Adamclisi și întâmplări din cei 38 de ani de activitate neîntreruptă pe șatierul arheologic al vechii cetăți romane.

Vor fi prezenți: elevii ai Școlii nr. 3 Mangalia, coordonați de dr. Mihai Ionescu, și elevi de la cele trei licee din Mangalia: Colegiul Economic, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” și Liceul Teoretic „Callatis”, însoțiți de: prof. Ibolya Negoiță, prof. Livia Pop și prof. Silvia Cuseac. Din partea Primăriei Municipiului Mangalia va participa consilierul primarului Cristian Radu, comandor Ovidiu Mihalache.

MangaliaNews.ro, Sâmbătă, 15.12.2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply